Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikasta löytyi kivikautinen elefantinteurastuspaikka

Tiede
 
Kreikan kulttuuriministeriö
Kun elefantin luuta katsoo mikroskoopilla, siinä näkyy leikkuujälkiä.
Kun elefantin luuta katsoo mikroskoopilla, siinä näkyy leikkuujälkiä. Kuva: Kreikan kulttuuriministeriö

Kreikan Megalopoliksessa tehdyissä kaivauksissa on löydetty merkkejä norsujen teurastamisesta varhaisella kivikaudella, kun nykyihmisestä ei vielä ollut tietoakaan.

Paikalta löytyi nyt jo sukupuuttoon kuolleen norsulajin Elephas antiquusin lähes kokonainen luuranko. Luista havaittavat leikkuujäljet ja niiden läheltä löytyneet kivityökalut viittaavat siihen, että norsu päätyi ihmisen suihin.

Muiden samasta kerrostumasta tehtyjen löytöjen perusteella norsu teurastettiin noin 300 000–600 000 vuotta sitten.

Aiemmin samalta kaivaukselta on löydetty esi-ihmisen hammas, joka ympäröivän maakerroksen löytöjen perusteella on liian vanha kuuluakseen nykyihmisen purukalustoon. Muutama sata kilometriä pohjoisempana Petralonan kaivauksilta on löydetty paremmin säilynyt saman aikakauden hieman nuorempi hammas, jonka on päätelty kuuluneen heidelberginihmiselle tai siitä kehittyneelle varhaiselle neandertalinihmiselle.

Balkanilta ei ole aiemmin löydetty merkkejä norsujen syömisestä varhaisella kivikaudella. Megalopoliksen alue Kreikassa osuu reitille, jota ihminen ja monet muut lajit todennäköisesti kulkivat levittäytyessään Afrikasta Eurooppaan.

Tübingenin yliopiston ihmisen kehityksen ja paleoympäristön keskuksen professorina työskentelevä Katerina Harvati johti kaivauksia ja pitää löytöä merkittävänä Kreikan varhaisen asutushistorian ymmärtämisessä.

”Vaikka alueen sijainti on keskeinen, paleoantropolinen ja paleoliittinen tutkimus on ollut siellä aliedustettuna. Perinteisesti fokus on ollut myöhemmässä esihistoriassa ja antiikin ajassa”, hän sanoo tutkimustiedotteessa.

”Tämä kaivaus on tärkein lajissaan ymmärtääksemme, miten ihminen levittäytyi Eurooppaan ja miten varhaiset ihmiset sopeutuivat ja käyttäytyivät alueella.”

Löytöä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Antiquity.

N. Thompson / Kreikan kulttuuriministeriö
Lähistöltä löydetyillä kivityökaluilla on todennäköisesti leikattu elefantinlihaa.
Lähistöltä löydetyillä kivityökaluilla on todennäköisesti leikattu elefantinlihaa.
Kreikan kulttuuriministeriö
Varhaisen norsulajin luita löytyi Megalopoliksen kaivausalueelta.
Varhaisen norsulajin luita löytyi Megalopoliksen kaivausalueelta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!