Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuskirja näyttää koko maailman viruksen valossa

Koukuttava teos on oodi tieteelliselle maailmankuvalle

Tiede
 
Maija Karala
Alex fiodorov COLOURBOX
Virus elää vain muiden kautta. Se ottaa solut kopiokoneikseen.
Virus elää vain muiden kautta. Se ottaa solut kopiokoneikseen. Kuva: Alex fiodorov COLOURBOX

Virus. Elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja. Matti Jalasvuori, Docendo 2015. 187 s.

Kun kädessä on vasara, kaikki näyttää nauloilta, viisastelee sanonta. Virustutkijan silmissä kaikki näyttää virukselta.

Matti Jalasvuoren esikoisteos on viruksista kertova tietokirja, joka koukuttaa kuin dekkari.

Jalasvuori on Jyväskylän yliopistossa työskentelevä molekyylibiologi. Kirjassaan hän punoo virukset ja niiden evoluution yhteen ajankohtaisten tapahtumien, ihmisenä olemisen ja itse maailmankaikkeuden kanssa.

Tulos on oodi tieteelliselle maailmankuvalle.

Virusten paikka on hataralla rajapinnalla elävän ja elottoman välissä. Ne elävät vain kaappaamalla solun kopioimaan itseään. Tutkijat ovat erimielisiä, pitääkö virukset lukea elävään vai elottomaan luontoon – tai onko koko kysymyksessä mieltä.

Jalasvuori kuvaa viruksen geneettisenä tarinana. Kuten tietokonevirus tai internet-meemi, viruskin on pätkä informaatiota, jolla on kyky kaapata joku kertomaan tarina eteenpäin.

Melkoisia tarinoita virukset ovatkin. Ne ovat olleet kuvioissa neljä miljardia vuotta, aina elämän alkuhämärästä asti.

Jalasvuori kertoo retroviruksesta, joka on parhaillaan sulautumassa osaksi australialaisen koalan perimää. Ajan mittaan siitä tulee vaaraton, ehkä hyödyllinenkin.

Samoin on käynyt vuosimiljoonien saatossa lukuisille viruksille, jotka nyt asuvat osana ihmisenkin perimää. Osa viruksista on siinä jopa avainasemassa. Yksi retrovirus on välttämätön istukan toiminnalle. Se mahdollistaa meille istukallisille nisäkkäille pitkän raskausajan.

Viruksen ja ihmisen symbioosin Jalasvuori rinnastaa muihin ihmisen symbioosisuhteisiin.

Olemme tehneet viljelykasveista ja kotieläimistä läheisiä kumppaneitamme – niiltä lupaa kysymättä. Nykyaika tuo vuosi vuodelta tiiviimmän symbioosin tiedon ja teknologian kanssa.

Jalasvuori vetää yhtäläisyyksiä myös virusten ja lumihiutaleiden, virusten ja Raamatun, virusten ja avaruutta valloittavan ihmiskunnan välille.

Voisiko itse universumikin olla evoluution tuotos ja älyllinen elämä sen kainalossa piileksivä virus?

Jalasvuori esittelee villin hypoteesin, jonka mukaan maailmankaikkeutemme näennäisesti elämälle hienosäädetyt luonnonlait totta vie ovat sitä.

Tässä multiversumiteoriassa mustat aukot toimivat siemenenä uusille universumeille. Universumit, joissa vallitsevat luonnonlait tuottavat paljon mustia aukkoja, saavat enemmän lapsiuniversumeita kuin muut. Jos luonnonlait periytyvät, universumit saavat itsensä kaltaisia lapsia.

Oma maailmankaikkeutemme on hyvin sopiva mustien aukkojen tuottamiseen, siis tuiki tavallinen. Siinä sivussa se on sopiva elämälle.

Vai voisiko sittenkin olla, että virus nimeltä elämä on symbiontti, joka parantaa oman universuminsa lisääntymismahdollisuuksia?

Kirjailija maalailee, että ihmiskuntakin ehkä tulevaisuudessa tuottaa energiaa loputonta mannaa jauhavalla Sammolla, omatekoisella pienellä mustalla aukolla. Tai muutamalla miljoonalla sellaisella.

Jäniksenkolon toisessa päässä energiapolitiikkamme sivutuotteena putkahtaa olevaisuuteen uusi maailmankaikkeus, jonka planeetoille aikanaan putkahtaa omia viruksia.

Virus on hyvän mielen tiedekirja, jonka jälkeen arkimaailmaa osaa katsoa uusin silmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!