Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lötkösimpukka on kiitospäivän eläin, joka ei tee elämällään juuri mitään

Tiede
 
Wide Eye Pictures / Alamy
Letkeävartiset geoduck-simpukat kaivautuvat pohjamutiin.
Letkeävartiset geoduck-simpukat kaivautuvat pohjamutiin. Kuva: Wide Eye Pictures / Alamy

Yhdysvalloissa juhlitaan kiitospäivää. Perinteisiin kyllästynyt voisi kalkkunan sijasta lötkäyttää juhlapöytään geoduck-simpukan ja nauttia hämmentyneistä ilmeistä.

Geoduck ei ole englantia, vaan kömpelö väännös erään pohjoisamerikkalaisen intiaanikielen sanasta. Se lausutaan suunnilleen ”guuidak” ja tarkoittaa syvälle kaivautujaa.

Geoduckit elävät Tyynenmeren rannikon pohjamudissa jopa 170-vuotiaiksi. Niiden silmiinpistävin piirre on kotilosta työntyvä, jopa metrin pituinen sifoni eli suppilo. Sillä geoduck suodattaa ravintoa vedestä, ja mitään muuta se ei elämällään teekään.

Lisääntyminen on onnenkauppaa: pohjassa pönöttävät otukset purskauttavat merivirtoihin miljoonia siittiöitä ja munasoluja ja toivovat niiden törmäävän. Yksi geoduck-naaras voisi teoriassa tuottaa viisi miljardia jälkeläistä, jos jokainen toukka selviäisi.

Simpukoista tehdään Aasiassa herkkuruokia ja jopa teetä. Ei ehkä yllätä, että Kiinassa uskotaan geoduckin nauttimisen johtavan suuriin tekoihin makuuhuoneessa.

Alun perin eurooppalaiset siirtolaiset kiittivät kiitospäivänä intiaaneja ruoka-avusta. Nykyään geoduckeja kerääville länsirannikon alkuperäiskansoille tilipäivä on kiitospäivä: aasialaiset maksavat simpukoista jopa 300 dollaria kilolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!