Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunta painaa uudet asiat kalloon

Tiede
 
HS
Josef Bischofberger / Baselin yliopisto
Hiiri tutkii luonnostaan uutta.
Hiiri tutkii luonnostaan uutta. Kuva: Josef Bischofberger / Baselin yliopisto

Liikunta on mannaa aivoille, tutkijat ovat todenneet moneen kertaan. Nyt sveitsiläistutkijat havaitsivat, että liikunta tuplaa hippokampukseen syntyvien uusien hermosolujen määrän – ja auttaa painamaan uudet asiat säilömuistiin.

Josef Bischofberger Baselin yliopistosta kollegoineen tutki asiaa aikuisilla hiirillä. Osa niistä sai häkkiinsä juoksupyörän, jossa ne kipittivät ahkerasti. Toisilla sellaista ei ollut, joten niiden liikunta jäi vähäiseksi.

Kolmen viikon kuluttua hiirille tehtiin muistikoe. Uuden oppimista tutkittiin esittelemällä hiirille uusia esineitä. Hiirillä on taipumus tutkia uusia esineitä pitempään kuin tuttuja. Kummankin ryhmän hiiret tunnistivat kohtaamansa esineet tutuiksi yhtä hyvin, kun muistamista testattiin 1,5 tunnin kuluttua. Vuorokauden päästä liikkumattomat hiiret olivat kuitenkin unohtaneet oppimansa, kun taas liikunnalliset hiiret muistivat esineet edelleen.

Kun tutkijat tarkastelivat hiirten aivoja, ilmeni, että liikuntaa harrastavien hiirten hippokampuksessa oli kaksinkertainen määrä uusia hermosoluja sohvaperunahiiriin verrattuna. Niin ikään uusien hermosolujen haarakkeet olivat lenkkeilijähiirillä pidemmät.

Tutkimuksen julkaisi Brain Plasticity.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!