Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maata kiertävä ydinpommi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 marraskuussa. Uutinen, että Neuvostoliitto saattaa lähettää raketteja kiertämään maapalloa niin, että ne olisivat joka hetki valmiina ohjattaviksi kohteisiinsa, säpsähdytti monestakin syystä, varsinkin tieteellistä maailmaa.

– – – Maapalloa kiertävät tekokuut eivät suinkaan ole haavoittumattomia. Amerikkalaiset torjuntakokeet todistivat tämän vakuuttavasti. Amerikkalaisilla onkin jo Tyynellä merellä torjunta-asemia, jotka on varustettu Nike-Zeus ja Thor tyyppisillä ohjuksilla.

Nämä ovat hyvin halpoja verrattuina maapalloa kiertäviin ohjuksiin, koska 3 km/s nopeus riittää kohottamaan ohjuksen jo yli 400 km:n korkeuteen. Kun tekokuun kohottamiseen radalleen tarvitaan käytännössä kolminkertainen nopeus eli kolmivaiheinen rakettiyhdistelmä, torjuntaohjus voi haluttaessa selvitä yhdelläkin.

– – – Torjuntaohjus tavottaa maalinsa kohtauspaikalla, jonka asema saadaan tutkahavainnoista tietokoneiden avulla. Mitään merkitystä ei ole sillä, että tekokuu kiitää paljon nopeammin, lähes 8 km/s.

Vain siinä tapauksessa, että tekokuun rataa pystyttäisiin muuttamaan äkillisesti se välttäisi torjuntaohjukset, jotka saapuvat rauhallisesti kohtauspaikalle räjäyttääkseen ydinkärjillään tekokuun.

Vaara piilee siinä, että ryhdytään mahdollisesti ampumaan radaltaan epäiltyjä tekokuita. Tällöin syntyy avaruuteen täysi anarkia. Pitää voida luottaa siihen, ettei kukaan tekokuuvalloista lähetä avaruuteen ydinkärjillä varustettuja raketteja.

Toinen vaara ja seuraus on ilmeinen. Ydinrakettia luonnollisesti häiritään radiomerkeillä, kun se on sopivassa etäisyydessä lähettäjämaastaan. Tällöin se saattaa syöksyä lähettäjämaahan ja kuka silloin on asiasta vastuussa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!