Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokerin välttely ei poista makeanhimoa, mutta saa ruuat maistumaan makeammilta

Tiede
 
Jukka Gröndahl / HS
Sokerin välttely ei poistakaan makeanhimoa.
Sokerin välttely ei poistakaan makeanhimoa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Vähäsokeriseen ruokavalioon siirtyminen muuttaa makuaistia, mutta ei makumieltymyksiä, selvisi yhdysvaltalaisen Monell Chemical Senses Centerin tekemässä ja Pepsin rahoittamassa pienessä tutkimuksessa.

Aiemmin samassa tutkimuslaitoksessa oli osoitettu, että ihmisten väliset erot makean maistamisessa selittyvät noin 30-prosenttisesti perintötekijöillä. Nyt tutkimusryhmä selvitti pienellä koehenkilöjoukolla, missä määrin ruokavalio määrittää sokerihampaan herkkyyttä.

Tutkijat valitsivat koehenkilöiksi 29 tervettä aikuista, joilla oli tapana juoda vähintään kaksi sokerilla tai fruktoosisiirapilla makeutettua virvoitusjuomaa päivässä.

Kokeen aluksi koehenkilöt maistoivat vaniljavanukasta ja vadelmalimonadia, joiden makeudesta ja miellyttävyydestä he esittivät arvionsa. Tämän jälkeen 13 koehenkilöä siirtyi vähäsokeriseen ruokavalioon kolmen kuukauden ajaksi. Loput 16 maistajaa toimivat verrokkeina ja jatkoivat syömistä tavalliseen tapaan.

Kerran kuussa tutkittavat maistoivat vanukasta ja limonadia uudelleen. Sokeria vältelleet koehenkilöt arvioivat herkut kokeen mittaan makeammiksi kuin ennen. Heidän makuaistinsa oli siis aiempaa herkempi makealle.

Yllättäen tämä ei kuitenkaan vaikuttanut siihen, miten makeasta vanukkaasta ja limonadista koehenkilöt pitivät. Vaikka makuaisti oli terävöitynyt, he suosivat edelleen aivan yhtä makeita herkkuja kuin ennen vähäsokerista dieettiään.

Tulos on erilainen kuin suolalla tehdyissä tutkimuksissa. Niissä vähäsuolainen ruokavalio sai niin ikään ruuan maistumaan suolaisemmalta, mutta se näkyi myös makumieltymyksissä: koehenkilöt alkoivat pitää vähäsuolaisia ruokia parhaimman makuisina.

Ihmisten suolankäyttöön on siis mahdollisesti helpompi puuttua vähentämällä suolan määrää valmis- ja ravintolaruuassa, mutta sokerin kanssa sama keino ei ehkä ole yhtä tehokas.

Tutkimuksen julkaisi The American Journal of Clinical Nutrition.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!