Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka keksi viikonpäivät ja miksi?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Sunnuntai on Auringon päivä.
Sunnuntai on Auringon päivä.

Kysymyksen lähettäjä: Tilda Tenni, 6

”Seitsenpäiväinen viikkomme on niin vanhaa perua, ettei sen keksijää tiedetä. Jako seitsemään on peräisin muinaisesta Babyloniasta yli 4 000 vuoden takaa. Babylonialaisilla joka seitsemäs päivä oli pyhä, jonka aikana ei saanut tehdä mitään tärkeää.

Siitä, miksi viikon mitaksi tuli juuri seitsemän päivää, on kaksi teoriaa. Ensimmäisen mukaan seitsemän saatiin jakamalla 28 päivän mittainen kuun kierto neljään osaan kuun vaiheiden mukaan.

Toisen teorian mukaan seitsemän tuli seitsemänä taivaanvalona tunnetuista kirkkaista taivaankappaleista: Auringosta, Kuusta, Merkuriuksesta, Venuksesta, Marsista, Jupiterista ja Saturnuksesta. Niistä periytyy osa nykyisten viikonpäivien nimistä: esimerkiksi sunnuntai on Auringon päivä ja maanantai Kuun päivä.

Vuosisatojen kuluessa viikon päiviä on kuitenkin nimetty uudelleen eri jumalten mukaan.

Nykyisin käyttämämme viikonpäivien nimet ovat kulkeutuneet meille monen kielen ja kulttuurin läpi, eikä nimistöllä ole yhtä keksijää.”

Asko Palviainen

erikoissuunnittelija

Helsingin yliopiston

almanakkatoimisto

 

MIKSI ALKURÄJÄHDYS TAPAHTUI?

Kysymyksen lähettäjä: Vanttilan koulun 1b-luokka

”Sanalla alkuräjähdys on kaksi eri merkitystä.

Ensimmäinen merkitys on se, että alkuräjähdys tarkoittaa koko maailmankaikkeuden alkua. Maailmankaikkeus on kaikki mitä on olemassa. Ei ole olemassa edes aikaa ennen alkuräjähdystä. Kysymys tarkoittaa silloin sitä, miksi mitään on olemassa. Tämä kysymys huimaa päätä, emmekä tiedä vastausta siihen.

Toinen merkitys on se, että alkuräjähdys tarkoittaa maailmankaikkeuden nykyisen aineen syntymistä. Tämä tapahtui ensimmäisen sekunnin murto-osan aikana. Tällöin kysymys on, miksi on syntynyt hiukkasia, josta atomit, planeetat ja kaikki muu myöhemmin rakentuu. Tähän kysymykseen tiedämme vastauksen, mutta se on vaikea selittää.

Vastaus on jotenkin seuraavanlainen. Varhaisina aikoina oli olemassa näkymätön kenttä nimeltä inflatoni, joka täytti koko maailmankaikkeuden. Tämä kenttä sitten hajosi hiukkasiksi, kuin pilvi joka hajoaa sadepisaroiksi. Ei olla varmoja siitä, miksi inflatoni oli olemassa alun perin.”

Syksy Räsänen

kosmologi

Helsingin yliopisto

 

MITEN IHMISEN JA ELÄIMEN ÄÄNET SYNTYVÄT?

Kysymyksen lähettäjä: Vili Salminen, 7

”Jotkut eläimet synnyttävät niille tyypillisen äänen esimerkiksi siipiä hankaamalla. Näin syntyy muun muassa heinäsirkkojen siritys. Suurin osa ihmisten ja muiden eläimien äänistä syntyy kuitenkin hengityselimistöä käyttämällä.

Ihminen puhaltaa äänen tuottamiseen tarvittavan ilman keuhkoista hengityslihasten avulla kurkunpäähän. Kielen taka- ja alapuolella sijaitseva kurkunpää on äänen tärkein tuotantopaikka.

Kurkunpään alapuolella ovat äänihuulet, jotka avautuvat ja sulkeutuvat useita kertoja sekunnissa. Äänihuulten läpi virtaava ilma yhdessä äänihuulten liikkeen kanssa saa aikaan äänen. Muu elimistö toimii kaikuontelona.

Muillakin eläimillä ääni syntyy hyvin usein ilmaa ulos puhallettaessa tai sisään vedettäessä. Tällöin ilma kulkee niilläkin jonkinlaisten äänirakojen välistä. Äänen muodostukseen saattavat osallistua myös erilaiset jänteet ja kalvot.”

Arja Uusitalo

liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri

HUS

Äänihuulet ja niiden läpi virtaava ilma saavat aikaan äänen.
Äänihuulet ja niiden läpi virtaava ilma saavat aikaan äänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!