Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velka on välttämättömyys – pankkien kannustimet ovat perverssejä

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Raha on yksinkertainen asia. Saat sitä kun teet töitä. Jos saat liikaa, laitat sukanvarteen. Jos saat liian vähän, pyydät pankista lisää.

Talouskriisi on yksinkertainen asia. Kaikki ovat pyytäneet pankista liikaa. Nyt velat täytyy maksaa ja keskittyä rahan tienaamiseen ja säästämiseen. Eikö niin?

Ei ihan. Kaikki raha, mikä taloudessa liikkuu, on pankkilainaa. Palkkasi olet kenties tienannut, mutta sekin raha on alun perin jonkun velkaa.

Kun otat pankilta asuntolainaa, se raha syntyy tyhjästä kun pankkivirkailija näppäilee summan tilillesi ja samalla pankin saataviin. Siitä raha lähtee tekemään sitä, mitä raha tekee: se maksaa asunnon myyjän maksamakkarat, maksamakkaran myyjän joogatunnit ja niin edelleen.

Kun maksat lainasi pankille, se raha katoaa maailmasta. Lakkaa olemasta. Mutta jokaiseen lainaan liittyy korko. Pankki ottaa siis aina enemmän rahaa pois taloudesta kuin se sinne alun perin loi.

Tämä johtaa jännän äärelle. Jotta maailman pankkilainat voitaisiin maksaa korkoineen, on lainaa otettava yhä enemmän yhä kiihtyvällä vauhdilla. Ja tämä pakko tulee sitä pakottavammaksi, mitä suurempi osa rahasta jumittuu kierron ulkopuolelle – joko sukanvarteen tai kasinotalouteen eli varjopankkisektorille, missä rahalla tehdään rahaa rahasta.

Vain kiihtyvä velkaantuminen mahdollistaa talouskasvun. Kun velkaantuminen hidastuu ja lainoja lyhennetään enemmän kuin niitä otetaan, syntyy lama. Rahaa katoaa taloudesta, maksuvaikeudet kasaantuvat ja kysyntä alenee. Kuten nyt.

Silti maailmassa on rahaa eli velkaa enemmän kuin koskaan. Viime vuosikymmenellä velan määrä kasvoi Maailman talousfoorumin raportin mukaan 57 000 miljardista 109 000 miljardiin dollariin. Talouskasvun ylläpitäminen vaatii raportin mukaan, että velkaa otetaan tällä vuosikymmenellä 100 000 miljardia lisää.

Ehkä nurinkurisinta on, että valtiot ovat vapaaehtoisesti, poliittisella päätöksellä, antautuneet pankkien armoille. Valtio voisi omalla valuutalla ja keskuspankilla aivan mainiosti rahoittaa julkisen sektorin toiminnan itse sen sijaan, että lainaa rahaa pankeilta korkoa vastaan.

Tätä on vastustettu, koska uskotaan, että valtioilla lähtisi homma lapasesta ja rahaa luotaisiin liikaa. Nykyinen kriisi taas kertoo, miten käy kun rahan luomisesta päättävät ”markkinat”.

Pankit saavat voittonsa lainojen koroista, joten nousukausina luotonanto on villiä. Varallisuushinnat nousevat kohisten, kunnes kupla puhkeaa, talous ajautuu lamaan ja pankit pelastetaan. Pankkien kannustimet ovat yhteiskunnan näkökulmasta perverssejä ja niiden toiminta tuhoisaa reaalitaloudelle.

Rahan luonti avoimesti, demokraattisen vastuun alaisuudessa on tietenkin kaikkea muuta kuin idioottivarma keino.

Mutta nykyinen järjestelmä on varmuudella idioottimainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!