Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskauspahoinvointi on tutkijoille mysteeri, mutta odottajille tuttu riesa

Tiede
 
Vauvojen äidit kertovat raskauspahoinvoinnista: Ihan kamalaa, mutta sen kesti, kun palkinto on niin suuri
Vauvojen äidit kertovat raskauspahoinvoinnista: Ihan kamalaa, mutta sen kesti, kun palkinto on niin suuri
Joku selvisi raskausajastaan oksentamatta, toinen joutui tiputukseen
Tästä on kyse

Raskauspahoinvointi on yleistä

 Länsimaissa jopa 80 prosenttia raskaana olevista oksentelee jossain vaiheessa odotusaikaansa.

 Joka sadas joutuu tiputukseen.

 Yli kymmenesosa välttyy oireilta.

Raskauspahoinvointi on useimmille odottajille tuttua. Länsimaissa jopa 80 prosenttia raskaana olevista kokee jossain vaiheessa jonkinlaista kuvotusta ja joka sadas kärsii niin ankarasta oksentelusta, että joutuu sairaalaan. Yli kymmenesosa välttyy oireilta kokonaan.

Bioanalyytikko ja tohtorikoulutettava Miina Nurmi kuului enemmistöön, kun odotti esikoistaan vuonna 2008. Hän puhui huonosta olostaan neuvolassa ja sai ”oikeita perusvastauksia”: Auttaa, jos syö pieniä annoksia kerrallaan. Ei tiedetä, mistä vaiva johtuu. Se menee ohi – viimeistään silloin, kun lapsi syntyy.

”Ne eivät riittäneet, vaan halusin ymmärtää, mitä kroppani on minulle tekemässä”, hän kertoo. Nyt Nurmi tekee aiheesta väitöskirjaa.

Maailmalla raskauspahoinvointia on tutkittu paljon, mutta Suomessa vain pienillä aineistoilla ja viimeksi vuosikymmeniä sitten. Vaivalle on esitetty useita mahdollisia syitä.

Yksi varma tekijä ovat hormonit. Istukkahormonin pitoisuus on korkeimmillaan samaan aikaan, kun kuvotus useimmiten iskee, eli neljännestä raskausviikosta 16:nteen. Monikkoraskauksissa, joissa istukkahormonia erittyy vielä runsaammin, ellotus on yleistä. Toisaalta on myös sellaisia kaksosten tai kolmosten odottajia, joita huono olo ei vaivaa ollenkaan.

Lisäksi on löytynyt joitain tilastollisia yhteyksiä: Ensinnäkin tyttösikiöiden kantajilla pahoinvointi on tavallisempaa kuin niillä, joille on tulossa poika. Tämä johtuu siitä, että osa odottajista saattaa olla herkkiä estrogeenin vaikutuksille, ja sitä on veressä enemmän silloin, kun kohdussa kasvaa tyttö. Toiseksi migreenistä kärsivät saavat muita useammin riesakseen myös yökötyksen tuntemuksia.

Kolmanneksi raskauspahoinvointi näyttää liittyvän tasapainoelimen häiriötiloihin. Se on tavallista yleisempää niillä, jotka ovat taipuvaisia matkapahoinvointiin.

”Nämä syyt ovat käyneet ilmi, kun on tutkittu isoja määriä ihmisiä. Silti kenenkään yksilön suhteen ei voi ennustaa, tuleeko hänelle ongelma pahasta olosta”, toteaa Nurmi. Niinkään ei pysty povaamaan, että jaa-a, se on varmaan tyttö, kun tuolla lailla etoo. . . Aika usein syntyykin sitten poika.

Nurmi oli itse sattumalta aivan tilastojen mukainen tapaus. Odottaessaan ensimmäisiä kuukausia tyttöä hänestä tuntui jatkuvasti siltä kuin olisi oksennustauti tulossa. Viisi vuotta myöhemmin mahassa oli poika, eikä kuvotusta ilmaantunut. Yökötyksen ajoituskin noudatti statistiikkaa: raskauspahoinvointi on sitä todennäköisempää mitä nuorempi nainen on, vaikka sitä esiintyykin synnyttäjien koko ikähaarukassa.

Yleensä puhutaan aamupahoinvoinnista, mutta on myös iltaan ja yöhön asti kestävää huonoa oloa.

”Aamulla alkavasta kuvotuksesta on ajateltu, että se liittyisi verensokerin heilahteluun. Siksi siihen auttaisi napostelu, siis silloin, kun saa jotain alas. Kaikille hiukopaloista ei kuitenkaan ole apua, ja kun on mitattu odottajien verensokeria, yhteyttä ei ole löytynyt”, Nurmi kertoo.

Raskauspahoinvointiin ei toistaiseksi tunneta hoitoa, joka tehoaisi kaikilla. Useimmiten neuvoloissa neuvotaan syömään vähän kerrallaan sellaista ruokaa, joka maistuu. Tarjotaan myös lepoa, rentoutusta, B6-vitamiinia, akupunktiota sekä turvallisiksi todettuja lääkkeitä lääkärin valvonnassa. 1960-luvulla alkuraskauden äklötystä helpotettiin menestyksekkäästi talidomidilla, kunnes huomattiin, että se aiheuttaa sikiövaurioita.

Vaikeaa raskauspahoinvointia hoidetaan sairaalassa ensisijaisesti suonensisäisellä nesteytyksellä ja lääkkeillä.

Tällainen hyperemesis gravidarum, eli ylenpalttinen oksentelu raskauden aikana, on joka puolella maailmaa suunnilleen yhtä yleistä. Sitä esiintyy puolesta kahteen prosentilla raskaana olevista. Suomessa se piinaa koko ajan satoja naisia, täällähän syntyy vähän alle 60 000 lasta vuodessa.

Hyperemeesi on jotain, mitä ei kenellekään toivoisi.

”Kummassakin raskaudessani pahoinvoinnit ovat alkaneet noin viikolla 5. Kun pahoinvointi kunnolla alkaa, saatan oksentaa 20 kertaa päivässä. Syöminen, juominen, hajut, liikkuminen, puhuminen, jopa valo voivat laukaista oksentamisen. Pahimpina päivinä saatoin vaan maata pimeässä ja hengittää kevyesti, sillä syvään hengittäminen sai oksentamaan. Jatkuvasti kurkkua ärsyttävät vatsahapot aiheuttivat kuukausien yskän, ja yskiminen taas aiheutti lisää oksentamista.

Pahan pahoinvoinnin vaikutukset eivät ole vain fyysisiä. Sitä elää kuin mustassa sumussa, kotoa ei voi lähteä, olo on toivoton ja täysin sietämätön. Vuorokausirytmi menee sekaisin kun nukkuu niin paljon kuin mahdollista ja toisaalta yölläkin valvoo ja oksentaa. Miehelle ja suhteelle voi tulla melko shokkina se, että vaimo on yhtäkkiä oksenteleva, ämpärin kanssa laahustava muumio. Mistään fyysisestä läheisyydestä ei meillä puhuttukaan kuukausiin.”

Näin kirjoittaa nimimerkki Saara lopujo.fi-nettisivuilla.

Tuo sivusto on olemassa, koska Nurmi voi huonosti ensimmäisen raskautensa alkupuolen ja päätti selvittää, mistä kuvotuksessa on kyse.

”Ajattelin, että voisin tehdä Suomen neuvoloille sellaisen palveluksen, että perustan internetsivut”, hän sanoo. Nurmi kerää sivustolle tietoa ja raskaana olevien kokemuksia. Molemmat ovat osoittautuneet arvokkaiksi. Joillain paikkakunnilla terveydenhoitaja ei tapaa kuin yhden hyperemeesipotilaan vuodessa. Terveydenhoitajiksi opiskelevista etenkin miehet ovat kiittäneet siitä, että pääsevät lukemaan, miltä odottajista tuntuu.

Kun Nurmi kertoi Turun yliopistolla verkkosivuistaan, häntä innostettiin jatkamaan. Nyt koossa on kaksi suurta aineistoa ja tekeillä useita tutkimuksia. Ryhmää ohjaavat dosentti Päivi Polo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalta ja professori Päivi Rautava Turun yliopiston kansanterveystieteen laitokselta.

Ensimmäisessä aineistossa on 5 300 vaikeaa raskauspahoinvointia sairastanutta, sairaalahoidossa tai poliklinikalla ollutta naista. Jokaista potilasta kohti on kolme verrokkia, jotka ovat säästyneet hyperemeesiltä. Tietoja naisista ja heidän raskausajoistaan, synnytyksistään sekä syntyneistä lapsista poimittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämistä terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteristä ja syntyneiden lasten rekisteristä.

Nurmi analysoi parhaillaan tätä aineistoa ja vertaa kahta joukkoa toisiinsa.

Toinen aineisto koostuu Turun ja lähiseudun neuvoloissa toteutetusta kyselystä. Se kattaa 2 400 odottajaa. Heidän vastaustensa lisäksi tutkimukseen on hankittu taustatietoja rekistereistä. Tätä dataa tutkii lääketieteen opiskelija Pauliina Päivärinne.

Lisäksi Turun naistenklinikan lääkäri Nina Kulovuori värvää tutkimukseen hyperemeesipotilaita. Aikanaan hän analysoi sairaalassa kerättyjä tietoja.

Suomessa ei ole koskaan toteutettu yhtä laajaa tutkimusta raskauspahoinvoinnista, eikä siitä ole aiemmin kyselty systemaattisesti neuvoloissa. Uutta on myös se, että turkulaiset koettavat selvittää, minkä ansiosta jotkut naiset välttyvät vaivalta täysin.

Rekisteriaineistosta Nurmi on tehnyt yhden alustavan löydön: ”Näyttää siltä, että hyperemeesiä sairastaneilla on keskimäärin vähemmän raskauksia kuin verrokeilla. On iso asia naisen elämässä, jos hän ei uskalla tehdä toista lasta, koska ensimmäisen odottaminen oli niin kamalaa, ja lapsiluku jää toivottua pienemmäksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!