Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australialaistutkijoiden löytö voi helpottaa Alzheimer-lääkkeiden kehitystä

Tiede
 
Juan Gaertner / Science Photo Library
Alzheimerin taudissa aivosolut työntävät beeta-amyloidia ulkopuolelleen, jonne se muodostaa plakkikertymiä.
Alzheimerin taudissa aivosolut työntävät beeta-amyloidia ulkopuolelleen, jonne se muodostaa plakkikertymiä. Kuva: Juan Gaertner / Science Photo Library

Alzheimerin taudin oireisiin kuuluu synapsien eli hermosolujen välisten yhteyksien heikkeneminen. Australialaistutkijat ovat nyt selvittäneet, miten yhteydet aivosolujen välillä tuhoutuvat.

Tutkimusta johtanut tohtori Vladimir Sytnyk New South Walesin yliopistosta kertoo tutkimustiedotteessa, että tutkimus paljasti uuden molekyylimekanismin, joka vaikuttaa synapsikatoon.

”Toivomme, että löytö voisi helpottaa diagnoosien tekemistä ja uusien lääkkeiden kehittämistä”, Sytnyk sanoo tiedotteessa.

Ryhmä tutki aivojen yhtä valkuaisainetta (NCAM2), jonka tiedetään fyysisesti osallistuvan synapsien luomiseen ja synapsiyhteyksien ylläpitämiseen. Tätä valkuaisainetta löytyi vähemmän Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivojen hippokampuksesta eli muistikeskuksesta.

NCAM2:n tuhoajakin pystyttiin osoittamaan: se oli beeta-amyloidi. Sytnyk tiivistää, että beeta-amyloidi tuhoaa NCAM2:ta, mikä johtaa solujen välisten yhteyksien katkeamiseen.

Jatkotutkimuksen selvitettäväksi jää, miten tuhoutumisen voisi estää.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!