Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempien hoivan puute voi viivästyttää lapsen älyllistä kehitystä

Tiede
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Vanhemman hoiva on tärkeää lapsen kehitykselle.
Vanhemman hoiva on tärkeää lapsen kehitykselle. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Lapsen aivojen kehitys häiriintyy, jos hän kasvaa pitkiä aikoja muiden kuin vanhempiensa hoivissa, väittää tuore Kiinassa tehty tutkimus. Siinä havaittiin rakenteellisia eroja sellaisten kouluikäisten lasten aivoissa, jotka olivat olleet kuukausia sukulaisten hoivissa vanhempien muutettua muualle töihin.

Tutkijat ovat yrittäneet ennenkin selvittää, vaikuttaako lapsen aivojen kehitykseen se, kasvattaako hänet oma vanhempi vai joku muu. Asiaa on tutkittu usein orvoilla, mikä on tehnyt tulosten tulkinnasta vaikeaa, sillä molemmat vanhempansa menettäneen lapsen sosiaalinen tilanne poikkeaa lapsesta, joka on erossa vanhemmistaan vain tilapäisesti.

Globaaleilla työmarkkinoilla on yhä tavallisempaa, että vanhemmat muuttavat paremman työn perässä eri paikkakunnalle kuin missä heidän lapsensa asuvat. Wenzhoun yliopistosairaalan tutkija Su Lui ryhmineen halusi selvittää, miten tämä mahdollisesti vaikuttaa lasten kehitykseen.

Luin ja kumppaneiden tutkimus oli pieni. Siihen osallistui 38 lasta, jotka olivat olleet sukulaistensa hoidossa vähintään yli puoli vuotta. Nämä tytöt ja pojat olivat iältään 7–13-vuotiaita. Heidän aivojaan ja älykkyysosamääriään verrattiin 30:een vanhempiensa kanssa kasvaneeseen lapseen, jotka olivat iältään 7–14-vuotiaita.

Magneettikuvista havaittiin, että vanhempien hoivan puute näkyi tavallista suurempana harmaan aineen määränä tietyillä aivojen alueilla, erityisesti tunnekeskuksessa.

Älykkyystesteissä lapsiryhmien välillä ei ollut eroja. Tutkijat tosin huomasivat, että runsaampi harmaan aineen määrä muistiin painamiseen ja palauttamiseen liittyvillä aivoalueilla heikensi tuloksia.

Harmaan aineen runsas määrä voi olla merkki siitä, että aivoissa kasvun aikana tapahtuva karsiminen ja kypsyminen on jäänyt puutteelliseksi. Näin ollen tutkijat päättelevät, että ilman vanhempien hoivaa kasvaminen voi viivästyttää lapsen aivojen kehitystä.

”Tutkimuksemme antaa ensimmäisen empiirisen todisteen siitä, että vanhempien hoivan puute muuttaa lasten aivojen kehityksen kulkua”, sanoo tutkimukseen osallistunut tohtoriopiskelija Yuan Xiao tutkimustiedotteessa.

”Julkisen terveydenhuollon on tuettava näiden lasten älyn ja tunne-elämän kehitystä.”

Tutkimuksen tuloksia esiteltiin Pohjois-Amerikan radiologiyhdistyksen vuosikokouksessa Chicagossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!