Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoilu nuorena suojelee sydänkuolemalta, vaikka vanhemmiten laiskistuisi

Tiede
 
Heli Saarela / IS
Jos 18–30-vuotiaana harrastaa liikuntaa, suojaa itseään sydäntaudeilta myöhemmin.
Jos 18–30-vuotiaana harrastaa liikuntaa, suojaa itseään sydäntaudeilta myöhemmin. Kuva: Heli Saarela / IS

Uusi seurantatutkimus viittaa, että liikunnalla voi varjella itseään sydänkohtaukselta jo vuosikymmeniä ennen kuin sen riski on ajankohtainen.

Sydänkohtaukset sattuvat pääasiassa varttuneelle väelle, ja vanhastaan tiedettiin, että kohtaus osuu harvemmin heihin, joiden keuhkot ja sydän ovat hyvässä kunnossa. Ennaltaehkäisyn nimissä riski-iässä olevia kehotetaan harrastamaan sykettä ja hikeä nostattavaa liikuntaa. Uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että jo pari–kolmekymppisenä harrastettu liikunta vähentää myöhempää sydänkohtausriskiä.

Tutkimus aloitettiin vuonna 1985 ja siihen osallistui 4 872 yhdysvaltalaista, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 18–30-vuotiaita. Heidän sydämensä ja keuhkojensa kunto mitattiin juoksumatolla rasituskokeessa tutkimuksen alussa sekä 15, 20 ja 25 vuotta tutkimuksen alkamisen jälkeen. Näin saatiin tietää, miten tehokkaasti sydän ja keuhkot onnistuvat toimittamaan lihaksille happea. Puolet tutkittavista testattiin lisäksi seitsemän vuotta alkutestien jälkeen.

Fyysisen suorituskyvyn lisäksi tutkijat tarkkailivat koehenkilöiden mahdollista ylipainoa, sepelvaltimon kalkkeutumista, vasemman kammion massaa, sydämen supistustehoa ja sydäntauteihin liittyviä tapahtumia.

Seuranta-ajan kuluessa tutkittavista liki kuusi prosenttia eli 273 henkilöä kuoli, heistä 73 sydän- ja verisuonitauteihin. Sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä ongelmia koki lisäksi neljä prosenttia eli 193 koehenkilöä. Sepelvaltimon kalkkeumaa ilmeni 28 prosentilla ja vasemman kammion paksuuntumista 11 prosentilla.

Tutkijat huomasivat, että jos kestävyys parani testissä minuutilla, kuolemanriski väheni 15 prosentilla ja sydänkohtauksen tai muun sydänsairauteen liittyvän tapahtuman todennäköisyys pieneni 12 prosentilla. Riskit pienenivät tässä suhteessa jokaista kirittyä minuuttia kohden.

Vastaavasti sydämen ja keuhkojen kuntoa mittaavan testituloksen heikkeneminen minuutilla ensimmäisen seitsemän vuoden aikana kohotti kuolemanriskiä 21 prosentilla ja sydäntautiin liittyvän tapahtuman riskiä 20 prosentilla. Näin ollen sydäntä ja keuhkoja kannattaa treenata jo nuorena aikuisena.

Sepelvaltimoiden kalkkeutumiseen kunnolla ei havaittu olevan vaikutusta.

Tutkimuksen julkaisi JAMA.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!