Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aiemmin tuntematon sorsannokkainen dinosauruslaji pärjäisi vaikka Helsingin talvessa

Tiede
 
Maija Karala
maija karala
Ugrunaaluk kuukpikensis eli nykyisessä Alaskassa.
Ugrunaaluk kuukpikensis eli nykyisessä Alaskassa. Kuva: maija karala
Fakta

Uusi ugrunaaluk

 Ugrunaaluk kuukpikensis kuului sorsannokkaisiin kasvinsyöjiin eli hadrosaureihin.

 Lajin nimesi Hirotsugu Mori Alaskan yliopistosta. Löytö julkaistiin syyskuun lopulla Acta Paleontologica Polonica -verkkolehdessä.

 Nimi on alaskalaisen Iñupiaq-alkuperäiskansan kieltä ja tarkoittaa muinaista laiduntajaa, jolla on pitkä rivi jauhavia hampaita.

 Alaskasta on löydetty myös strutsimaisia ornithomimosaureja, sarvekkaita ceratopideja sekä Tyrannosauruksen ja Velociraptorin heimolaisia.

Dinosaurusten ajasta tulee mieleen höyryävä viidakko, jonka horisontissa tupruttelee tulivuori. Arktiset dinosaurukset viittaavat kintaalla mielikuvalle.

Ugrunaaluk kuukpikensis -nimen saanut dinosauruslaji eli liitukaudella Pohjois-Alaskassa, kaukana napapiirin pohjoispuolella.

Muinainen tulva tappoi satoja eri-ikäisiä ugrunaalukin poikasia ja kasasi niiden ruumiit jokisuistoon. Siellä ne tarjosivat pitopöydän haaskansyöjille. Lopulta jyrsityt ja tallotut luut hautautuivat liejuun. Ne ovat säilyneet tähän päivään fossiileina nykyisen Colvillejoen varressa.

Täysikasvuiset ugrunaalukit ilmeisesti säästyivät tulvalta. Niitä ei ole löydetty yhtäkään. Löytäjät arvelevat, että laji kasvoi eteläisemmän lähisukulaisensa edmontosauruksen tapaan noin yhdeksänmetriseksi. Painoa oli keskikokoisen aasiannorsun verran eli kolme–neljä tonnia.

Kaivaustyö arktisissa oloissa on ollut vaativaa, eikä paikka ollut paljoa vieraanvaraisempi Ugrunaalukin elinaikaan noin 69 miljoonaa vuotta sitten.

Alaska sijaitsi silloin nykyistäkin pohjoisempana. Löytöpaikan arvioidaan olleen 80.–85. leveyspiirillä eli suunnilleen samalla korkeudella kuin Huippuvuoret nykyisin: puolimatkassa Utsjoelta Pohjoisnavalle.

Alaskan dinosaurukset nauttivat siis kesät keskiyön auringosta, mutta kaamos kesti lokakuusta helmikuuhun.

Paukkupakkasissa dinosaurusten ei tarvinnut tarpoa. Maapallon ilmasto oli siihen aikaan paljon nykyistä lämpimämpi. Pohjois-Alaskaa peittivät havumetsät.

Ilmasto silloisessa Alaskassa muistutti paljon nyky-Helsinkiä.

Vuoden keskilämpötilan arvioidaan olleen hieman plussan puolella, noin 2,5–5 astetta, kun Helsingissä se on nykyisin 4,8 astetta. Talvisin oli lyhyitä pakkasjaksoja, mutta nollakelit olivat yleisempiä.

Sademäärä saattoi olla 500–1 500 millimetriä vuodessa, kertoo paleoklimatologi eli muinaisten ilmastojen tutkija Carla Tomsich Alaskan yliopistosta. Helsingin vuotuinen sademäärä on vajaat 700 milliä.

Pakkasjaksojen aikana luntakin olisi tullut reilusti, mutta enimmän aikaa Alaskan dinosaurukset saattoivat elää Helsingin loppusyksyn ankeassa harmaudessa. Brittiläis-venäläinen tutkijajoukko on nimittäin esittänyt, että napaseudun yllä oli pysyvä pilvipeite.

”Ajatus on syntynyt ilmastomalleista, joiden mukaan tällainen pilvipeite olisi estänyt maapallon ylikuumenemisen”, Tomsich selittää.

”Kaikki eivät kannata sitä, mutta ei pysyvää pilvipeitettä ole pystytty kiistämäänkään. Täällä Alaskassa on ollut viime aikoina niin pilvistä, että olen melkein valmis uskomaan sen”, Tomsich nauraa.

Vakuuttavimpia todisteita dinosarusten viileistä oloista on Helsingin yliopiston paleontologin Mikko Haaramon mukaan se, että Alaskasta ja muilta napaseudun löytöpaikoilta puuttuvat kokonaan krokotiilit. Ne eivät tunnetusti viihdy kylmässä.

Alaskasta puuttuvat kaikki muutkin vaihtolämpöiset matelijat, kuten liskot, kilpikonnat ja käärmeet, jotka olivat etelämpänä yleisiä. Koleus ja pilvisyys oli kenties liikaa matelijoille, jotka saavat ruumiinlämpönsä auringosta.

”Mutta kaiken kokoiset ja näköiset dinosaurukset ovat kyllä paikalla,” Haaramo sanoo. Ugrunaalukin elinalueelta on löydetty jo kolmentoista muunkin dinosauruslajin fossiilisia jäänteitä. Lajisto on hyvin samanlainen kuin etelämpänä Pohjois-Amerikassa.

Samat lajit pärjäisivät siis mainiosti täälläkin.

”Ne olivat tasalämpöisiä, kuten nisäkkäät ja linnut”, Haaramo toteaa.

Hyvin säilyneet fossiilit etenkin Kiinassa ovat paljastaneet, että monilla dinosauruksilla oli höyhenpeite. Niin oli todennäköisesti alaskalaisillakin, vaikka niiden fossiilit eivät ole yhtä hyvin säilyneitä.

Aikakoneella lähimetsään siirretyt ugrunaalukit tuntisivat ilmeisesti olonsa aika kotoisaksi. Niiden ruokavalion arvellaan koostuneen enimmäkseen havupuiden neulasista, joten muonaakin riittäisi. Siinä olisi koiranulkoiluttajalle ihmettelemistä.

Jos Alaska muistutti liitukaudella Helsinkiä, millaiset kelit Helsingissä sitten oli?

Suomen eteläosat olivat trooppisia ja pohjoisosat subtrooppisia, mutta Helsinki oli todennäköisesti hukuksissa.

Merenpinta oli nykyistä korkeammalla, kun valtavat vesimassat eivät olleet sitoutuneina napajäätiköihin. Suurin osa Suomesta oli kuitenkin pinnalla ja suunnilleen nykyisillä sijoillaan.

”Esimerkiksi Lappajärven seutu Pohjanmaalla oli tasankoa, ehkä kuivaa aroa”, Haaramo arvelee.

Ugrunaalukin elinaikaan Suomen luonto oli juuri ehtinyt toipua tuhoisasta meteori-iskusta, jossa Lappajärvi syntyi. Se sattui noin 73 miljoonaa vuotta sitten ja luultavasti tappoi maamme alueelta jokseenkin kaiken elävän.

Lähimmät liitukautiset fossiilit ovat löytyneet Ruotsista. Menneestä lämpimästä ilmastosta kertoo Ruotsin korallihiekka, jonka seasta löytyy korallin kappaleita, merisiilin piikkejä ja kilpikonnan kuoren kappaleita.

”Ne ovat niin lähellä, että eläimistö oli todennäköisesti täällä aika samanlainen.”

Ruotsin dinosauruksista on jäänyt jäljelle lähinnä irtohampaita, mutta jotain nekin kertovat. Dinosauruksia oli monenlaisia: pitkäkaulaisia sauropodeja, petomaisia raptoreita ja jopa tyrannosaureja. Meilläkin on ilmeisesti ollut oma T. rexin serkkumme.

Ugrunaalukille sukua olleiden hadrosaurien jalanjälkiä on löydetty liitukautisesta pohjoisnaapuristamme Huippuvuorilta.

Haaramon mukaan Skandinavian lajisto oli myös hyvin samanlainen kuin Pohjois-Amerikassa.

Atlantti oli vasta kapea salmi, jonka yli eläimet olivat hieman aiemmin kulkeneet kuivin jaloin. Mantereella asteli yhtä monimuotoinen dinosaurusten kirjo kuin kuuluisimmilla fossiilien löytöpaikoilla.

”Ei Suomessa ollut dinosauruksille mitenkään ankeat olot”, Haaramo tiivistää. ”Meillä ei vain ole sattunut säilymään merkkejä niistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!