Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoilu nuorena suojaa sydänkuolemalta, vaikka vanhana laiskistuisi

Tiede
 
HS
Heli Saarela / IS
Jos 18–30-vuotiaana harrastaa liikuntaa, suojaa itseään sydäntaudeilta myöhemmin.
Jos 18–30-vuotiaana harrastaa liikuntaa, suojaa itseään sydäntaudeilta myöhemmin. Kuva: Heli Saarela / IS

Uusi seurantatutkimus osoittaa, että liikunnalla voi varjella itseään sydänkohtaukselta jo vuosikymmeniä ennen kuin sen riski on ajankohtainen.

Tutkimus aloitettiin vuonna 1985 ja siihen osallistui 4 872 yhdysvaltalaista, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 18–30-vuotiaita. Heidän sydämensä ja keuhkojensa kunto mitattiin juoksumatolla rasituskokeessa tutkimuksen alussa sekä kolmesti tutkimuksen alkamisen jälkeen.

Fyysisen suorituskyvyn lisäksi tutkijat tarkkailivat ylipainoa, sepelvaltimon kalkkeutumista, vasemman kammion massaa, sydämen supistustehoa ja sydäntauteihin liittyviä tapahtumia.

Seuranta-ajan kuluessa tutkittavista 273 kuoli, heistä 73 sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat huomasivat, että jos kestävyys parani testissä minuutilla, kuolemanriski väheni 15 prosentilla. Vastaavasti sydämen ja keuhkojen kuntoa mittaavan testituloksen heikkeneminen minuutilla ensimmäisen seitsemän vuoden aikana kohotti kuolemanriskiä 21 prosentilla ja sydäntautiin liittyvän tapahtuman riskiä 20 prosentilla. Näin ollen sydäntä ja keuhkoja kannattaa treenata jo nuorena aikuisena. Tutkimuksen julkaisi lääketieteen julkaisu Jama.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!