Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen aivoilla ei ole sukupuolta – tutkimus kumosi väitteet miesten ja naisten aivoista

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Zohar Berman & Daphna Joel
Aivoalueiden tilavuus on yksilöllistä, kuten näistä aikuisten naisten ja miesten aivoista näkyy. (Keltainen = pieni tilavuus, vihreä = suuri tilavuus).
Aivoalueiden tilavuus on yksilöllistä, kuten näistä aikuisten naisten ja miesten aivoista näkyy. (Keltainen = pieni tilavuus, vihreä = suuri tilavuus). Kuva: Zohar Berman & Daphna Joel

Miehillä on miehen aivot, naisilla naisen aivot, eikö? Ei, vastaavat neurotieteilijät.

”Aivoissa on sukupuolieroja, mutta aivoilla ei ole sukupuolta”, kiteyttää professori Daphna Joel Tel Avivin yliopistosta tuoreet tuloksensa Helsingin Sanomille.

Joel kävi läpi israelilaisten, saksalaisten ja sveitsiläisten kollegojensa kanssa yli 1 400 miehen ja naisen aivokuvat. Ne olivat peräisin neljästä eri tutkimushankkeesta eri puolilta maailmaa – mukana oli myös aivoja Oulusta. Aineisto oli hankittu monella eri magneettikuvausmenetelmällä.

Kuvista ilmeni joitakin keskimääräisiä eroja sukupuolten välillä. Tietyissä kohdin hermosolukko oli esimerkiksi yleensä paksumpi naisilla, toisissa miehillä.

Tutkijat keskittyivät niihin aivoalueisiin, jotka erosivat miehillä ja naisilla eniten toisistaan. Osoittautui, että otoksesta riippuen 23–53 prosentilla koehenkilöistä oli aivoissaan vähintään yksi vastakkaiselle sukupuolelle tyypillisempi rakenne.Toisaalta tietylle sukupuolelle ominaisempia hermosoluryppäitä kasautui harvoin paljon yksiin aivoihin. Vain 0–8 prosentin aivot olivat järjestelmällisesti ”miesmäiset” tai ”naismaiset”.

”En sanoisi, että ’naispää’ tai ’miespää’ olisi poikkeavuus, mutta harvinainen se on”, Joel huomauttaa. Valtaosan aivot ovat mosaiikki sekä miehille että naisille tavanomaisia piirteitä.

Aineisto analysoitiin usealla eri tavalla. Tulokset pätivät menetelmästä, otoksesta, koehenkilöiden iästä ja magneettikuvaustavasta riippumatta.

Havainnot sopivat tutkijaryhmän toiseen kartoitukseen, jossa ruodittiin 5 500 miehen ja naisen persoonallisuuspiirteitä, asenteita, kiinnostuksen kohteita ja käyttäytymistä. Paljastui, että ani harva oli kaikkien tutkittujen ominaisuuksien suhteen ”tyypillinen nainen” tai ”tyypillinen mies”. Valtaosa oli yhdistelmä kumpaakin.

Se, millaisia me olemme ja mitä me teemme, muovaa aivojamme. Heijastaako tutkimuksenne tulos tätä?

”Voi olla, mutta emme ole tarkastelleet aivojen rakenteen ja toiminnan yhteyttä”, Joel vastaa.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!