Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Mummolageenit" kehittyivät suojelemaan vanhuksia muistisairaudelta

Tiede
 
Jaakko Avikainen / Lehtikuva
Vain ihmiselle on kehittynyt geeni, joka edesauttaa virkeää vanhuusikää.
Vain ihmiselle on kehittynyt geeni, joka edesauttaa virkeää vanhuusikää. Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Luonnonvalinta suosii yleisesti ottaen ominaisuuksia, jotka edesauttavat yksilön selviytymistä lisääntymisikään asti. Näin ollen sukupolvelta toiselle pääsee siirtymään joukoittain geenejä, jotka aiheuttavat harmia vasta myöhemmällä iällä, koska näiden piirteiden heikkoudet eivät vielä lisääntymisen hetkellä ole tulleet esiin.

Ihminen on melkoinen poikkeus, sillä useimmat selkärankaiset kuolevat pian sen jälkeen, kun ne eivät enää pysty tuottamaan jälkeläisiä. Meidän lisäksemme vain jotkin valaslajit jatkavat elämäänsä vielä vuosikymmeniä lisääntymisen jälkeen.

Yksi pitkän iän salaisuuksista voivat olla nyt löydetyt muistisairaudelta suojaavat geenit, kertoo Pnasin julkaisema tutkimus. Kalifornian yliopiston luotsaamassa tutkimuksessa löydettiin geenejä, jotka ovat nähtävästi kehittyneet vain ihmisille.

Nämä geenimuodot ovat ehkä antaneet kilpailuetua niille ihmissuvuille, joiden isovanhemmat ovat pystyneet osallistumaan lastensa ja lastenlastensa auttamiseen mahdollisimman pitkään sen sijaan, että itse olisivat joutuneet autettavan asemaan. Teräväpäiset vanhukset ovat pystyneet myös jakamaan arvokasta tietotaitoa seuraaville polville.

Yksi löydetyistä geeneistä ohjaa proteiinia, jonka nimeksi on annettu cd33. Jotkin tämän proteiinin muodot kerryttävät aivoihin amyloidiplakkia, joka liittyy Alzheimerin taudin syntyyn. Toiset muodot puolestaan poistavat plakkia ja siten suojelevat taudilta. Tätä proteiinia ohjaava geeni löytyy myös lähimmältä sukulaiseltamme simpanssilta.

Tutkijat havaitsivat, että meidän aivoissamme on taudilta suojelevaa proteiinimuotoa nelinkertainen määrä simpansseihin verrattuna. Luonnonvalinta on siis suosinut virkeämuistisia ihmisvanhuksia, mutta sukulaislajimme selviämiselle vanhan polven viisaus ei ole ollut niin tärkeää.

Henkisten kykyjen rappeutumista näyttävät estävän myös tietyt apoe-geenin muodot. Yksi sen muodoista, apoe4, edesauttaa Alzheimerin taudin puhkeamista ja aivoverenkierron häiriöiden ilmenemistä. Kuitenkin apoe2- ja apoe3-geenimuodot näyttävät suojaavan näiltä sairauksilta.

Kaikkia nyt havaittuja geenejä löydetään myös afrikkalaiselta väestöltä, mikä osaltaan viittaa siihen, että geenit ovat peräisin meille kaikille yhteisiltä esi-isiltä.

Geenilöydöt sopivat yhteen niin kutsutun isoäitihypoteesin kanssa. Sen mukaan pitkäikäiset isovanhemmat ovat olleet merkittävässä roolissa lajimme selviytymisen kannalta.

Ihmislapset vaativat huolenpitoa enemmän ja pidempään kuin monen muun nisäkäslajin poikaset. Yhteisön menestyksen kannalta on siten voinut olla elintärkeää, että sen riveistä löytyy riittävä määrä omien lastensa hoitamisesta jo vapautuneita isovanhempia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!