Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten sotavainajien luista löydettiin jälkiä viruksesta – uudella menetelmällä nähdään ihmiskunnan virushistoriaan

Tiede
 
Veikko Somerpuro
Luusta porataan irti jauhetta, jota jalostetaan tutkimusta varten.
Luusta porataan irti jauhetta, jota jalostetaan tutkimusta varten. Kuva: Veikko Somerpuro

Tutkijat löysivät ensimmäistä kertaa maailmassa ihmisviruksen perimäainesta vanhoista luista.

Tarkastellessaan 106 vainajan luita, he löysivät viruksen dna:ta lähes joka toiselta. Näin tuli todistettua, että virukset jättävät pysyviä jälkiä, jotka saadaan kaivettua esiin dna-tekniikoilla. Tutkitut luut kuuluivat toisessa maailmansodassa kaatuneille sotilaille, jotka olivat lojuneet Itä-Karjalan metsissä jopa 70 vuotta.

”Ainakin tämän yhden viruslajin geenit pysyvät kudoksissa koko ihmisiän. Virus-dna:n analysointi on kuin peruutuspeiliin katsomista. Voimme nähdä ajassa taaksepäin”, kuvailee Helsingin yliopiston kliinisen virologian professori Klaus Hedman Helsingin Sanomille.

Parvorokkovirus aiheuttaa lastentauteja nykyäänkin, mutta sotavainajista löytynyt virustyyppi on vuosikymmeniä sitten hävinnyt. Lisäksi kahdelta sotavainajalta löytyi poikkeva virustyyppi, josta pääteltiin, että kyseiset vainajat olivat todennäköisesti Neuvostoliiton armeijasta.

Nyt kun uudenlainen dna-tutkimus todistettiin toimivaksi, sitä aletaan hyödyntää laajemminkin. Menetelmällä voidaan selvittää, millaisista viruksista ihmiskunta on pitkin historiaansa kärsinyt, ja samalla saadaan uutta tietoa virusten kehittymisestä.

Virusten DNA:n tarkasteleminen voi helpottaa myös nykyajan vainajien tunnistamista.

Aiemmin on tiedetty, että vanhan ihmisen pehmytkudoksesta näkee, mitä viruksia hänellä on ollut. Uuden idean sai väitöstutkija Mari Toppinen – istuessaan luennolla.

”Luennolla puhuttiin luurangoista ja luujäänteistä. Mietin, voisiko virusjäänteitä löytyä luista. Lähdimme kokeilemaan ja onnistuimme.”

Oikeuslääketieteen tutkijoista ja virustutkijoista koostuva arkeovirologian tutkimusryhmä jatkavat virus-dna:n etsimistä. Tällä hetkellä tutkittavana on näytteitä noin 300 vuotta vanhoista muumioista. Ensimmäiset tulokset näyttävät lupaavilta.

Tutkijat uskovat, että viruslöytöjä tehdään jatkossakin. Sotavainajista tehdyt löydöt edustivat tuttua virusta, mutta teknologia mahdollistaa myös täysin uusien virustyyppien löytämisen.

”Olemme jo sopineet useiden ulkomaalaisten lähteiden kanssa heidän näytteidensä analysoinnista. Tulevaisuudessa voimme nähdä virushistoriaa jopa tuhansien vuosien päähän”, Hedman visioi.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!