Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Albert Einstein kestää aikaa – suhteellisuusteoria ei horju

Yleinen suhteellisuusteoria loi uuden maailmankuvan, jota ei ole sadassa vuodessa kumottu.

Tiede
 
Kimmo taskinen hs
Painovoima ja kiihtyvyys ovat saman ilmiön kaksi puolta. Einstein havainnollisti tätä hissivertauksella. Ikkunattoman kopin sisällä henkilö ei voi tietää, vetääkö häntä lattiaan taivaankappaleen painovoima vai onko hän hississä, joka kiihtyy.
Painovoima ja kiihtyvyys ovat saman ilmiön kaksi puolta. Einstein havainnollisti tätä hissivertauksella. Ikkunattoman kopin sisällä henkilö ei voi tietää, vetääkö häntä lattiaan taivaankappaleen painovoima vai onko hän hississä, joka kiihtyy. Kuva: Kimmo taskinen hs

Gravitaatio, painovoima. Se tuntuu heti herätessä, kun nousemme sängystä.

Rimpuilemme painovoimaa vastaan jalkeilla pitkin päivää. Se tuntuu myös käsissä, kun kannamme ruokakasseja tai läkähdymme muuttolaatikoista.

Kukaan tai mikään maapallolla ei pääse painovoimaa pakoon. Isaac Newton (1642–1727) alkoi ihmetellä sitä kotitilallaan Woolsthorpessa, jonne hän oli paennut Cambridgessa riehuvaa ruttoa.

Artikkeliin liittyvät

Tarinan mukaan ahaa-elämys syntyi, kun hän istui puun alla ja omena putosi hänen päähänsä.

Newton selitti painovoiman kappaleiden massalla. Kaikki kappaleet vetävät toisiaan puoleensa sen mukaan, mikä niiden massa on ja miten kaukana ne ovat toisistaan.

Sata vuotta sitten, marras-joulukuun vaihteessa 1915, painovoima sai vielä tarkemman selityksen. Sen esitti Albert Einstein arvovaltaisella foorumilla Preussin tiedeakatemiassa Berliinissä.

Esitys oli vain kolme sivua pitkä, eikä se heti herättänyt suurta huomiota. Ei, vaikka Einstein oli jo kuuluisa.

Hän oli niittänyt mainetta erityisesti vuonna 1905 neljällä eri tutkimuksella. Yhdessä niistä esiteltiin kuuluisa kaavojen kaava, E=mc2.

Einsteinin mukaan painovoima taivuttaa avaruutta. Siksi kappaleet liikkuvat painovoimakentässä massaltaan suurta kappaletta päin.

Avaruudessa lyhin reitti onkin suoran sijaan kaareva. Se johtuu juuri painovoimakentistä. Siinä kentät luovat painovoiman, eivät newtonilaiset kappaleet, jotka vetävät toisiaan puoleensa.

Fyysikko John Wheeler (1911–2008) kuvasi yleistä suhteellisuusteoriaa nokkelasti: Aine kertoo avaruudelle, miten sen tulee käyristyä. Avaruus puolestaan kertoo aineelle, miten sen tulee liikkua.

Einstein oli tehnyt teoriansa eteen töitä kahdeksan vuotta. Suhteellisuusteorian kaavat olivat käsitteellisesti ja matemaattisesti vaikeita.

Einstein esitti kuitenkin myös keinoja, joilla teoriaa testattaisiin, ja korjaili sitä edelleen. Kun se lopulta hioutui valmiiksi 1916, oli Einstein innoissaan:

”Olin muutaman päivän kiihtymyksestä suunniltani. Teoria on kauneudessaan vertaansa vailla.”

Maallikolle sen pääyhtälö näyttäytyy arvoituksellisena – ja vaikea se on monelle fyysikollekin. Se sai kuitenkin heti vahvistuksen Merkuriuksen ratalaskelmista.

Sisäplaneetan rata kiertyi, noin asteen sadasosan sadassa vuodessa. Newtonin laskelmilla sitä ei voitu kokonaan selittää, mutta yleinen suhteellisuusteoria selitti ilmiön tarkalleen.

Tuolloin Merkuriuksen rata oli ainoa luonnonilmiö, jolla teoriaa saatettiin testata.

Lisää kuitenkin tuli. Toukokuun lopulla 1919 tähtien valon taipumista päästiin mittaamaan auringonpimennyksen yhteydessä. Einsteinin ennusteet täsmäsivät taas.

Tiedemiehen tie nousi nyt tähtiin. Jouluna 1919 Einstein oli jo superjulkkis.

Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria on yhä paras ja kattavin kuvaus maailmankaikkeudesta.

Se on kestänyt testaamista sata vuotta, mikä on harvinaista. Usein löydöt rapistuvat samassa tahdissa kuin esittäjänsä.

Einstein kuoli jo 1955, eikä häntä vieläkään ole saatu kaadettua jalustalta. Gravitaatio näyttää vaikuttavan universumissa täältä ikuisuuteen Einsteinin kuvaamalla tavalla. Fyysikot haluavat kuitenkin yhä testata ja jalostaa hänen teoriaansa.

Einsteinin tulokset pitäisi yhdistää atomien kokoluokkaan.

Atomien maailma noudattaa omaa kvanttilogiikkaansa, eikä Einstein halunnut hyväksyä sitä. Siksi hän tipahti elämänsä loppupuolella fysiikan kärjestä.

Jos painovoima ja atomien kvanttimaailma saataisiin sovitetuksi yhteen, olisi tuloksena Kaiken Teoria. Se on osoittautunut hyvin vaikeaksi. Tuhannet fyysikot ovat yrittäneet sitä koko viime vuosisadan lopun ja tämän vuosisadan alun.

Se joka löytää koko universumille selityksen, saa tietysti nobelin. Ja nimensä ikuisesti tieteen historiaan.

Korjaukset 2. ja 3. joulukuuta: Kohta auringonpimennyksestä: valon ”taittuminen” on korjattu valon ”taipumiseksi”. Kohtaa Merkuriuksen ratalaskelmista on tarkennettu.

Lähteet: Pedro G. Ferreira: Täydellinen teoria. Sata vuotta neroutta ja taistelu yleisestä suhteellisuusteoriasta. Terra Cognita 2015. Tiedepolitiikka 2/2015: Teemana yleinen suhteellisuusteoria. Discover April 2015: Outsmarting Einstein. Science. Special Issue: General relativity turns 100. Scientific American September 2015: Einstein. Albrecht Fölsing: Alber Einstein, elämäkerta. Terra Cognita 1999.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!