Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painovoima-aallot ja muita koetuksia

Yleinen suhteellisuusteoria on todistettu ja testattu oikeaksi monta kertaa. Arjessa yksi sen sovellus on gps eli satelliittipaikannus.

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Yleinen suhteellisuusteoria on todistettu oikeaksi monin eri testein ja mittauksin.

Satelliittipaikannus

Arkisin esimerkki on gps, satelliittipaikannus. Se ilmoittaa koordinaattisi jopa sentintarkasti. Jos satelliittien kelloissa ei olisi huomioitu suhteellisuusteoriaa, gps johtaisi nopeasti harhaan. Satelliittien kellot hidastaisivat 38 sekunnin tuhannesosaa päivässä Maan kelloihin verrattuna.

Mustat aukot

Einstein ei aluksi uskonut mustiin aukkoihin, vaikka ne esitteli jo 1916 Karl Schwarzschild Einsteinin perusteella. Niitä ei ole vieläkään nähty suoraan.

Tähtitieteilijät ovat silti vakuuttuneita siitä, että universumin jokaisen galaksin keskustassa on musta aukko. Se on voitu päätellä välillisesti.

Astrofyysikko Dimitrios Psaltis yrittää nyt saada kuvan mustan aukon reunasta, joka sijaitsee Joutsenen tähdistössä 26 000 valovuoden päässä. Sen nimi on Sagittarius A. Kuvan ottamiseen tarvitaan jättimäistä Eht-teleskooppia. Se on yhdistelmä kymmenestä optisesta ja radioteleskoopista.

Pulsarit

Pulsari on raskas ja tiheä neutronitähti, joka pyörii hurjasti akselinsa ympäri. Osa pulsareista säteilee navoiltaan energiaa ja radioaaltoja. Tämä radiopulssi on kuin kellontarkka majakka.

Fyysikot ovat pitkään seuranneet pulsaria, jonka nimi on PSR B1913+16. Sen löysivät Russell Hulse ja Joseph Taylor jo vuonna 1974. He saivat löydöstä fysiikan Nobelin palkinnon 1993.

Säteillessään pulsari menettää energiaa ja alkaa lähestyä tähteä, jonka kanssa se kieppuu parina. Menetetty energia on juuri gravitaatioaaltoja.

Hulsen-Taylorin pulsari menettää gravitaatioaaltoina myös pyörimisnopeuttaan. Tosin vain sekunnin miljoonasosia vuodessa, mutta se vastaa täysin Einsteinin laskelmia.

Ligo

Painovoimaa välittävät teorian mukaan painovoima-aallot. Niitä ei tähän mennessä ole havaittu. Ongelma on, että painovoima on hyvin heikko. Siksi sitä on vaikea mitata.

Nyt siihen alkaa olla keinot. Kahdessa Yhdysvaltain osavaltiossa on L-kirjaimen muodossa kaksi neljän kilometrin pituista tunnelia. Kumpikin on eristetty kaikelta tärinältä.

Tunnelissa kulkee laservalo, joka ponnahtelee peileistä. Jos tasainen laser alkaa väreillä, johtuu se gravitaatioaalloista, jotka ovat tulleet avaruudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!