Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäsolut voivat saastuttaa terveitä naapurisolujaan

Tiede
 
Science Photo Library
Tietokonemallinnus syöpäsolusta.
Tietokonemallinnus syöpäsolusta. Kuva: Science Photo Library

Syöpäsolut jakautuvat hallitsemattomasti ja voivat elää ikuisesti. Tuore tutkimus antoi viitteitä siitä, että ne kykenevät myös sairastuttamaan naapurisolunsa.

Delawaren yliopiston tutkijat kasvattivat terveitä soluja ja syöpäsoluja laboratorio-oloissa rinnakkain imitoidakseen tilannetta syöpää sairastavan ihmisen kehossa. He huomasivat, että syöpäsolut tuottavat entsyymiä, joka irrottaa normaaleista soluista kiinnittymismolekyyli E-kadheriinia. Liuennut ja saastunut E-kadheriini kiinnittyy normaalin solun pinnan reseptoreihin ja muuttaa ne syöpäsoluksi.

Saastuneen E-kadheriinin tiedetään edesauttavan syöpäkasvaimen leviämistä. Aiemmin on tiedetty syöpäsolujen tekevän ympäristöstään suotuisan kasvulle ja pystyvän valtaamaan tilaa, mutta uutta on, että myös kasvainta ympäröivien normaalien solujen rakenne voi muuttua.

Jatkotutkimusta tarvitaan selvittämään, miten syöpäsolut tarkalleen ottaen vuorovaikuttavat ympäröivien terveiden solujen kanssa. Käytännön sovelluksia on tutkimustiedotteessa pohdittu jo nyt: Havainnon perusteella on mahdollista, että saastuneen e-kadheriinin tuhoaminen syöpää sairastavan ihmisen verestä hidastaisi syövän kehittymistä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Cell Sciencessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!