Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

3d-tulostus auttoi leikkaamaan siamilaiset kaksoset erilleen

Tiede
 
Radiological Society of North America / Texas Children's Hospital
Kaksosten rintakehistä tehtiin 3d-mallit ennen leikkausta.
Kaksosten rintakehistä tehtiin 3d-mallit ennen leikkausta. Kuva: Radiological Society of North America / Texas Children's Hospital

3d-tulostimien odotetaan tuottavan toimintakelpoisia elimiä lähivuosina, mutta jo nyt tulostusta voidaan käyttää apuna olemassa olevien elinten säilyttämiseen. Texasissa 3d-tulostus auttoi kirurgeja suunnittelemaan leikkauksen, jossa erotettiin siamilaiset kaksoset toisistaan.

Leikkauksessa erotettiin toisistaan Knatalye ja Adeline Mata, jotka syntyivät viime vuoden huhtikuussa. He olivat kiinni toisissaan rintakehästä lantioon asti. Erotusleikkauksesta ennakoitiin yhtä kaikkien aikojen vaikeinta.

Tietokonekerroskuvauksessa havaittiin, että muun muassa tyttöjen maksat olivat sulautuneet toisiinsa. Kummallakin oli oma sydämensä, mutta ne sykkivät samassa rintaontelossa.

Kolmiulotteisten kuvien perusteella lääkärit päättelivät, miten maksat kannattaisi erottaa. Kuvien pohjalta he tulostivat muovista ja kumista tehdyn kopion tyttöjen rintakehästä luineen, verisuonineen ja sisäelimineen.

Maksan kopio valmistettiin siten, että kaksi maksaa pystyi erottamaan toisistaan ja liittämään takaisin yhteen. Näin kirurgit pystyivät pohtimaan paremmin erilaisia tapoja elimen leikkaamiseen.

Mallin avulla tulevaa leikkausta esiteltiin myös kaksosten vanhemmille. Tutkimusta johtanut tohtori Rajesh Krishnamurthy kertoo tutkimustiedotteessa, että kokemus oli tässäkin suhteessa hyvä.

”Kun näytin mallia äidille ja selitin leikkausta, hän otti minua kädestä ja kiitti”, Krishnamurthy kertoo.

”He sanoivat ensimmäistä kertaa ymmärtäneensä, mitä heidän vauvoilleen oikein tehdään.”

Huolellisen suunnittelun jälkeen kaksoset leikattiin irti toisistaan hieman yli kymmenen kuukauden iässä. Operaatio kesti 26 tuntia, ja kumpikin tytöistä selvisi siitä hengissä.

Krhishnamurthy kumppaneineen pitävät kokemusta lupaavana ja toivovat, että tietokonekerroskuvauksen ja 3d-tulostuksen yhdistelmää alettaisiin käyttää laajemminkin vaikeiden leikkauksien valmistelemiseen. Ryhmä esitteli metodiaan Pohjois-Amerikan radiologiyhdistyksen vuosikokouksessa Chicagossa.

Knatalye ja Adeline pääsivät sairaalasta kotiin alkukesästä. Heidän toipumistaan voi seurata tyttöjen omassa Facebook-ryhmässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!