Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalakin stressaa – ahdistava tilanne nostaa sen ruumiinlämpöä

Tiede
 
Christian Westerback / HS
Seeprakalat ahdistuvat, jos ne otetaan kiinni.
Seeprakalat ahdistuvat, jos ne otetaan kiinni. Kuva: Christian Westerback / HS

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että kala tuntee kipua. Seeprakaloilla tehty tutkimus vihjaa, että kala osaisi myös stressata.

Espanjalaiset ja britannialaiset tutkijat testasivat asiaa asettemalla seeprakaloja stressaavaan tilanteeseen. Kalat jaettiin ryhmiin, joista osan annettiin olla 28-asteisessa vedessä ja toista kalajoukkoa otettiin kiinni verkon avulla.

Testattavaa ryhmää pidettiin 27-asteisessa vedessä 15 minuuttia niin, etteivät ne päässeet pakenemaan. Tiedetään, että kalat stressaantuvat, jos niiden liikkumista rajoitetaan.

Kalat näyttivät ahdistuksensa hakeutumalla pidemmiksi ajoiksi lämpimämpiin vesiin. Kontrolliryhmän kalat pysyivät itselleen mukavassa lämpötilassa. Stressaantuneiden kalojen ruumiinlämpö nousi kahdesta neljään astetta. Tutkijat kutsuvat tätä stressiperäiseksi hypertermiaksi, joka todistaa, että kalat tiedostivat stressaavat olosuhteet.

”Näiden tulosten perusteella voi päätellä, että kalat kykenevät jonkinasteiseen tietoisuuteen”, kertoo tutkija Sonia Rey tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society of London.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!