Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korpit huvittelevat matkien ja kiusoitellen isompiaan

Kuoleman tuojina pidetyt mustatakit keksivät riehakkaita leikkejä ja hakevat lohtua jäätyään tappiolle.

Tiede
 
Mika Honkalinna
Katso ja kuuntele korppeja
Katso ja kuuntele korppeja
Kuvat korppien salaisesta elämästä ovat Mika Honkalinnan kirjasta Korppiretki, joka valittiin vuoden luontokirjaksi joulukuun alussa. Korppien huutoja ovat tallentaneet Pinja Mustajoki ja Jaakko Ruuska Savitaipaleella huhtikuussa 2014 ja Kymenlaaksossa toukokuussa 2015. Ääntelevät korpit ovat haaskalla, pesällä ja lennossa. Äänitykset on tehty Hallava Filmin dokumenttielokuvaan, joka kertoo ihmisen luontosuhteesta ja tulee markkinoille ensi vuoden alussa.

Korpit tekevät ties mitä huvin vuoksi.

”Ne roikkuvat puussa pää alaspäin, piehtaroivat uudessa lumessa ja vääntävät kilpaa keppiä. Olen nähnyt niiden jopa laskevan mäkeä kumpareelta”, kertoo valokuvaaja Mika Honkalinna.

Hänen teoksensa Korppiretki valittiin tällä viikolla vuoden luontokirjaksi.

Artikkeliin liittyvät

Honkalinna on kuvannut korppeja teini-ikäisestä asti. Hän on viettänyt iäisyyksiä piilokojuissa eri puolilla Suomea ja Norjassakin – mutta aika ei ole käynyt pitkäksi älykkäitä mustatakkeja seuratessa.

Ne viihdyttävät itseään myös matkimalla. Korpit saattavat esimerkiksi näytellä merikotkien soidinta keskellä talvea. Koska aika on aivan väärä, niiden täytyy muistaa eleet edellisiltä vuosilta.

”En tiedä, tunnistavatko kotkat esityksestä itsensä, mutta ainakin ne polttavat päreensä.”

Korpit voivat imitoida myös lokkeja, kanahaukkoja ja maakotkia. Välillä ne nykäisevät kotkaa kurillaan pyrstösulasta. Pieniä kanahaukkakoiraita ne härnäävät armotta.

Saman lajin naaraista ne pysyvät kaukana, koska tietävät, että rotevien emäntien kanssa voisi käydä huonosti.

Pahimmin räyhäävät nuorten korppien jengit. Yhden tutkimuksen mukaan elämä noissa porukoissa käy niin rasittavaksi, että silkka väsymys on yksi syy perustaa elinikäinen parisuhde.

Kun korpeilla on keskinäisiä kahnauksia, häviölle jäänyt yksilö hakee lohtua sellaiselta parven jäseneltä, joka on sille jollain tavoin läheinen.

Erityisen hauskaa korppien kuvaajalla on helmi–huhtikuussa, soidintanssin aikaan. Linnut pyörähtelevät sekä parvessa että parittain ja putoavat yhtenä sykkyränä kohti maata.

Entä laulu! Moni tuntee karhean krok krok -ronkunnan. Kauniin metallinsointisen gloong gloong -äänensä korpit kajauttavat etenkin soidinaikaan ja silloin, kun ne lentäessään huvittavat itseään taiturimaisilla tempuilla.

Lisäksi ne osaavat ainakin kitistä, kurlata ja narista. Kokeneet petokuvaajat tunnistavat korpin huudon perusteella, lähestyykö haaskaa kettu, susi, ahma vai karhu.

Korpit eivät kuitenkaan tiedota tätä ihmisille vaan toisilleen. Kaksijalkaisiin ne suhtautuvat hyvin varovasti.

Perinteisestä piilokojusta niiden sosiaalista elämää, soidinta ja tappelunnujakoita on vaikea kuvata. Tilanteet vaativat nopeaa objektiivin kääntämistä, minkä linnut huomaavat ja lehahtavat hetkessä tiehensä.

Nykyään joissain kojuissa on peililasi, jonka takaa kameran liikkeet eivät paljastu. Siitä näkee ulos mutta ei sisälle. Lisäksi sisäseinät on mustattu, jottei peiliin synny heijastuksia.

Honkalinna arvelee, että korpit ovat oppineet aroiksi. Hän on törmännyt sadan vuoden takaisiin tietoihin korpeista kaupunkien liepeillä. Sitten nuo synkänväriset, kaikkiruokaiset siivekkäät saivat osansa petovihasta ja vetäytyivät takamaille.

Korpilla oli aikoinaan kolkko maine koko Pohjois-Euroopassa: sitä pidettiin räähkälintuna, kuoleman tuojana, paholaisen liittolaisena. Suomessa laji rauhoitettiin vasta 1990-luvun alkupuolella. Poronhoitoalueella sitä saa yhä pääosan vuotta metsästää.

Enää korppia ei vainota, ja fiksu lintu on huomannut sen. Viime vuosisadalla se oli erämaan asukas, mutta nykyään laji saattaa pesiä myös taajamametsissä.

Korppiretki. Mika Honkalinna, Maahenki 2015.

Mika Honkalinna
Korppi raaputtaa kumppaniaan niskasta, minne tämä ei itse yllä.
Korppi raaputtaa kumppaniaan niskasta, minne tämä ei itse yllä.
Mika Honkalinna
Ketarat ojossa makaava lintu ei ole kuollut, se nauttii lumesta.
Ketarat ojossa makaava lintu ei ole kuollut, se nauttii lumesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!