Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat keksivät, miksi jogurttia ja olutta on olemassa

Tiede
 
Liisa Takala
Olut syntyy käymällä.
Olut syntyy käymällä. Kuva: Liisa Takala

Jogurtti, olut ja viini syntyvät käymällä, eli kun pieneliöt muuttavat sokereita alkoholiksi, hapoksi tai kaasuksi. Tällä tavoin bakteerit, sienet ja monet muut nopeasti kasvavat eliöt tuottavat itselleen energiaa, kun happea ei ole saatavilla.

Tutkijoita on kuitenkin mietityttänyt, miksi ne joskus turvautuvat siihen myös hapekkaissa olosuhteissa, joissa soluhengitys olisi tehokkaampi tapa tuottaa energiaa. Esimerkiksi syöpäsolut hyödyntävät käymistä jostain syystä enemmän kuin terveet solut. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat ovat keksineet ilmiölle selityksen.

Tutkijat havaitsivat Escherichia coli -bakteerilla tekemissään kokeissa, että vaikka käyminen on tehottomampi energiantuotannon muoto kuin soluhengitys, se on nopeasti kasvavalle solulle kannattavampi, koska se helpottaa proteiinisynteesiä.

Tutkimusta johtanut professori Terry Hwa vertaa, että solun on valittava vähän kuin hiili- ja ydinvoimaenergian välillä.

”Hiilivoimala tuottaa vähemmän energiaa hiiliatomia kohden kuin ydinvoimala, mutta se on paljon edullisempi rakentaa. Joten energiantuotannon tapa päätetään sen perusteella, miten hyvin hiiltä on saatavilla ja miten suuri voimalan rakennusbudjetti on”, Hwa kuvaa tutkimustiedotteessa.

Solunkin on siis otettava huomioon kahdenlaisia kuluja päättäessään, mikä energiantuotantomuoto on kulloinkin paras.

Soluhengitys tuottaa enemmän energiaa hiiliatomia kohden kuin käyminen. Soluhengitystä varten solun on kuitenkin valjastettava enemmän proteiinitehtaitaan eli ribosomeja, jotta se saa muodostettua kaikki prosessissa tarvittavat entsyymit. Nämä ribosomit ovat pois solun kasvuun tarvittavien aineiden tuotannosta.

Käyminen onnistuu yksinkertaisemmilla yhdisteillä kuin soluhengitys, joten se vapauttaa useampia ribosomeja muihin tehtäviin. Jos hiiltä vain on saatavilla runsaasti, on käyminen kokonaisuuden kannalta tehokkaampi vaihtoehto solulle, joka yrittää maksimoida kasvunsa.

Hwa ja kumppanit eivät osaa sanoa, onko oivalluksesta apua esimerkiksi käymistä hyödyntävien syöpäsolujen nitistämisessä. Ainakin bioteknologian alalla havainnosta voi olla hyötyä, sillä sen sovelluksissa käymisen kaltaista tuhlailevaa aineenvaihduntaa yritetään yleensä välttää.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!