Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Joensuu etsii uusia ja halvempia hoitokeinoja syöpiin – tulokset eivät aina ole lääketeollisuuden mieleen

Tiede
 
Ville Männikkö
Heikki Joensuu on koko uransa ajan sekä hoitanut että tutkinut syöpää.
Heikki Joensuu on koko uransa ajan sekä hoitanut että tutkinut syöpää. Kuva: Ville Männikkö
Kuka

Tutkiva syöpälääkäri

 Heikki Joensuu on 59-vuotias Helsingin yliopiston syöpätautiopin professori ja HUSin syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja.

 Harjavaltalaispoika suoritti 1970-luvulla lukionsa maineikkaassa Atlantic Collegessa Etelä-Walesissa.

 Tunnetaan erityisesti rintasyöpää ja ruoansulatuskanavan sarkoomaa koskevista tutkimuksista.

 Työskenteli HYKSin syöpätautien klinikan ylilääkärinä 1995–2009.

Syöpien hoito oli tehotonta ja rankkaa, kun syöpätautiopin professori Heikki Joensuu, 59, aloitteli uraansa 1980-luvun alussa.

Lääkkeeksi oli vain sytostaatteja eli solunsalpaajia. Ne häiritsevät syöpäsolujen jakautumista – ja samalla kaikkien kehon solujen jakautumista. Potilaat menettävät hiuksensa ja voivat pahoin. Valkosolujen synnyn estyessä myös immuunipuolustus kärsii.

Nykyään monia syöpiä hoidetaan erilaisilla täsmälääkkeillä ja pienillä sivuvaikutuksilla. Potilaat elävät melko normaalia elämää.

”Kun biologia tunnetaan paremmin, voidaan tehdä sivistyneitä arvauksia siitä, millainen lääke voi tehota”, Joensuu sanoo. Hän ennustaa, että hyviä syöpälääkkeitä saadaan lähivuosina ja -vuosikymmeninä kosolti lisää.

Joensuu pelasi 18-vuotiaaksi asti tennistä ikäluokkansa kotimaisessa kärjessä. 19-vuotiaana hän valjasti aivonsa lääketieteen opintoihin, ja tennis jäi harrasteeksi.

Joensuu on koko uransa tutkinut ja hoitanut samaan aikaan. Tosin alussa tutkimusta ehti tehdä vasta virka-ajan jälkeen ja viikonloppuisin.

”Tutkijan on tärkeä nähdä potilaat ja lääkkeen vaikutukset. Lääkärin taas on tärkeä tuntea alan tutkijat.”

Vuonna 2000 Joensuu lääkitsi koemielessä pahasta ruoansulatuskanavan sarkoomasta kärsivää potilasta leukemialääkkeenä tunnetulla imatinibilla.

Tautiin ei sitä ennen tunnettu toimivaa lääkettä, mutta imatinibi tuhosi kasvainta dramaattisen tehokkaasti. Tarve hoidolle oli suuri, ja New England Journal of Medicine julkaisi vastoin tapojaan näyttävästi yksittäisen potilaskertomuksen.

”Taustalla oli kuitenkin vahva teoreettinen päättely”, Joensuu kertoo.

Solun kasvua säätelee kit-entsyymi, jolla joskus hirttää kaasu pohjaan, ja solu kasvaa hallitsemattomasti. Solun hallitsematon kasvu on keskeinen syöpämekanismi, ja ruoansulatuskanavan sarkooman taustalla tiedettiin olevan mutaatioita kit-entsyymiä tuottavassa geenissä.

Imatinibi suitsii tehokkaasti kit-entsyymin toimintaa, koska se vie entsyymiltä energian ja lopettaa näin vimmaisen kasvukäskyjen välittämisen soluissa.

Joensuu sai kolme yhdysvaltalaisyliopistoa tutkimuskumppaneiksi, ja vuoden sisällä 147 sarkoomapotilasta hoidettiin imatinibilla. Heistä 90 prosenttia hyötyi lääkkeestä ja saattoi elää sen kanssa hyvää elämää.

Yhdysvaltain lääkehallinto FDA hyväksyi lääkkeen markkinoille pikavauhtia, ja se on nykyisin standardihoito ruoansulatuskanavan sarkoomaan.

Lääkevalmistajia kaikki Joensuun tutkimukset eivät miellytä.

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen potilaita lääkitään vuosi Herceptinillä, jotta pesäkkeet eivät lähde uuteen kasvuun. Hoito on tehokas mutta kallis. Vuoden lääkkeet maksavat noin 35 000 euroa.

Laboratoriotutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että dosetakseli-lääkeaine jopa satakertaistaa Herceptinin tehon. Vuosituhannen vaihteessa Joensuu kollegoineen alkoi työstää koeasetelmaa, jossa osalle potilaista annetaan leikkauksen jälkeen vain muutaman viikon yhdistelmäkuuri dosetakselia ja Herceptiniä. Yhdistelmäkuurin hinta jää noin 6 000 euroon.

Kustannuksia laskevat innovaatiot ovat lääketeollisuuden bisneslogiikan vastaisia, mutta onnekseen Joensuu kollegoineen sai tarvittavan rahoituksen Suomen valtiolta.

Se järjestyi, kun Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen puhui asiasta silloiselle peruspalveluministerille Osmo Soininvaaralle, joka edelleen puhui valtiosihteeri Raimo Sailakselle.

Oletus piti kutinsa. Lyhyt yhdistelmäkuuri tehosi yhtä hyvin kuin vuoden Herceptin-hoito. Lisäksi sydänoireita tuli vähemmän.

Otos kuitenkin oli vain 232, ja maailmalla oli isommissa tutkimuksissa osoitettu vuoden kuuri toimivaksi. Vuoden Herceptin-hoito vakiintui standardiksi, myös Suomessa.

Joensuu kumppaneineen on jatkanut yhdistelmähoidon tutkimusta. Heiltä ilmestyy lähiaikoina uusi tutkimus, jossa koeryhmänä on yli kaksituhatta potilasta Suomesta ja kuudesta muusta maasta. Yksi rahoittaja on Uuden Seelannin lääkekustannusvirasto.

”Jos lyhyellä hoidolla saadaan yhtäläinen teho, maailman standardihoito lyhenee. Jos tehoero on pikkiriikkinen, asiasta pitää keskustella”, Joensuu sanoo.

”Raha ei ole merkityksetön tekijä. Halvemmalla voidaan hoitaa useampia. Tämä korostuu etenkin köyhemmissä maissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!