Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alex osasi laskea ja sanoa ”sori”

Tiede
 
Kuuluisa harmaapapukaija Alex osasi puhua muunneltua totuutta ja hallitsi luvut ministeritasoisesti.
Kuuluisa harmaapapukaija Alex osasi puhua muunneltua totuutta ja hallitsi luvut ministeritasoisesti.

Mitä eroa on 90 prosentin ja kymmenen prosentin kannatuksella? Aika vaikea juttu, kuten kuluneella viikolla opittiin.

Harmaapapukaija Alex ei olisi lukuja sekoittanut. Lintu hallitsi yhteenlaskut, ymmärsi pienemmän ja suuremman eron ja osasi jopa sata sanaa. Yksinkertaisiin kysymyksiin se vastasi totuudenmukaisesti.

No, tämäkin Alex kyllä keksi joskus juttuja omasta päästään. Yksitoikkoiseen tehtävään ärsyyntynyt papukaija saattoi vastata tahallaan väärin. Munattuaan sekin osasi sanoa ”sori”.

Harvardin käynyt tohtori Irene Pepperberg hankki Alexin lemmikkikaupasta Chicagossa vuonna 1977. Hän oli vakuuttunut, että linnut ovat luultua älykkäämpiä ja alkoi harjoitella viestintää Alexin kanssa.

Tutkimusrahaa ei moiseen höpöhankkeeseen myönnetty, sillä eihän siitä kuitenkaan mitään innovaatioita syntyisi. Pepperberg kituutti vuosikausia nälkäpalkalla ja koulutti Alexia resuisessa laboratoriossa.

Lintu osoittautui häkellyttävän fiksuksi. Jos muut papukaijat vastasivat kysymyksiin väärin, Alex korjasi niiden tekemiä virheitä. Lopulta Alexista tuli maailmankuulu. Se kuitenkin kuoli yllättäen vuonna 2007.

Vielä 1970-luvulla lintuja pidettiin yleisesti idiootteina mutta Alex osoitti, että ne voivat olla jopa yhtä nokkelia kuin simpanssit ja ministerit.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!