Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi aika kuluu?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
COLOURBOX
Aika kulkee vain yhteen suuntaan.
Aika kulkee vain yhteen suuntaan. Kuva: COLOURBOX

Kysyjä: Siiri Jurvela, 2

Jos aikaa ei ollenkaan olisi olemassa, maailmankaikkeus olisi hyvin tylsä. Mitään ei voisi tapahtua, kaikki olisi koko ajan paikallaan. Ei voisi syödä jäätelöä tai leikkiä.

Koska aika on olemassa voimme myös pohtia mitä se on. Ajassa on kaksi toisiinsa nivoutunutta asiaa: ajan suunta ja kausaliteetti.

Ensimmäinen tarkoittaa sitä että aika kuluu eteenpäin eikä taaksepäin. Yleensä ajan suunta selitetään kaiken monimutkaisuudella. Monimutkaisuuden vuoksi epäjärjestys kasvaa ajan kuluessa. Koska epäjärjestys maailmankaikkeudessa lisääntyy, kulkee aika eteenpäin.

Kausaliteetti taas tarkoittaa sitä, että voimme vaikuttaa vain siihen mitä tapahtuu tulevaisuudessa, emme siihen mitä tapahtuu menneisyydessä. Mikään fysiikan teoria ei kuitenkaan osaa selittää, miksi näin on.

Monet fyysikot arvelevat että syvällisempi selitys tähän piilee jossain kvanttimekaniikan, painovoiman ja informaatioteorian yhteisessä salaisuudessa.

Vastaaja: Esko Keski-Vakkuri, yliopistonlehtori Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta

Paljonko Suomen lehmistä lypsetään maitoa päivässä ja paljonko me suomalaiset juomme sitä?

Kysyjä: Juuso Mäittälä, 6

Supertrooper
Suomalainen lehmä lypsää parikymmentä litraa maitoa päivässä.
Suomalainen lehmä lypsää parikymmentä litraa maitoa päivässä.

Suomessa on noin 285 000 lypsylehmää, joista lypsetään keskimäärin 6,4 miljoonaa litraa maitoa päivittäin. Siitä juodaan maitona pari lasillista eli noin 3,5 desilitraa ihmistä kohden.

Yhteensä Suomessa juodaan yhden vuorokauden aikana noin 1,9 miljoonaa litraa maitoa.

Suurin osa maidosta kulutetaan juustoina, jogurtteina, rahkoina, voina, voi-kasviöljyseoksina ja erilaisina ruoanvalmistukseen sopivina tuotteina.

Suomessa lehmistä lypsetään juuri saman verran maitoa kuin sitä eri tuotteina kulutetaan. Esimerkiksi yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan noin kymmenen litraa maitoa.

Vastaaja: Pia Kontunen, Valion viestintäjohtaja

Miten hikka syntyy? Hikottelevatko eläimet?

Kysyjä: Mimmi Vartiainen, 7

Hikka johtuu pallealihaksen toiminnan häiriöstä. Pallea on hengityslihas, joka normaalisti supistuu sisäänhengityksen aikana ja rentoutuu uloshengityksen aikana.

Hikan aikana pallealihas supistuu äkillisesti ja rytmikkäästi. Supistukseen liittyy nopea sisäänhengitys sekä kurkunpään ja äänihuulien sulkeutuminen, josta tulee hikan ääni.

Hikan voivat laukaista esimerkiksi syömiseen liittyvät asiat kuten liian nopea syöminen tai hyvin kuuman tai kylmän ruuan nauttiminen.

Kaikki eläimet, joilla on samankaltainen hengityselimistö kuin meillä, hikottelevat. Näin ollen hikan voivat saada ainakin kaikki nisäkkäät.

Tuttujen eläinten kuten koirien ja kissojen nähdäänkin silloin tällöin hikottelevan.

Vastaaja: Tiina-Kaisa Kukko-Lukjanov, eläinfysiologian lehtori, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!