Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun sähkö syttyy eikä sammu

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 joulukuussa. Vakavien uutisten lomassa saapuu myös keveitä aprillijuttuja, kuten tarina ruotsalaisesta kaupungista, jossa sähkö teki kummallisia kepposia. Tekikö kirjeenvaihtajan mielikuvitus hänellekin kepposen vai oliko juttu tahallinen, on toistaiseksi arvoitus.

Uusi kaapeli kuulemma sekoitti kaiken toiminnan kaupungissa, öljypumput siirsivät öljyä säiliöistä takaisin laivoihin, sahkövatkaimet pyörivät keittiöissä nurjaan suuntaan jne, vieläpä syttyi lamppuihin valo, kun katkaisijalla piti sammuttaa valo. Miksi, eihän se kai palanut kirjeenvaihtajan mukaan?

Viimeinen esimerkki paljastaakin leikinlaskun.

Sähkönappula joko yhdistää virtapiirin lamppuun tai ei tee sitä. Jos se katkaisee piirin ei mikään uusi kaapeli voi pakottaa virtaa hyppäämään katkoksen yli. Toisaalta taas on samantekevää, millä tavalla uusi kaapeli tuo virran sähkölampulle. Virta on kuitenkin edestakaisin heilahteleva vaihtovirta eikä lamppu voi tietää, heilahteleeko sen läpi virta ”väärässä” tahdissa.

Sama koskee vatkainta ja parranajokoneita jne. Ei sähköparranajokone ole kiinnostunut sähkövirran vaiheiden siirtymisestä esim. 1/100 sekuntia aikaisemmiksi entisestä.

Vaihtovirran vaiheilla on merkitystä vain käytettäessä kolmivaiheista virtaa. Tällaisia käyttävät monet voimakkaat sähkömoottorit. Niissä voi todella sähkömagneettinen kenttä pyöriä myös vastakkaiseen suuntaan ja niin pyörittää myös moottoria nurjaan suuntaan.

Pienet sähkömoottorit taas aina toimivat yhden navan ja maahan johdetun nollajohdon välillä ja ne pyörivät välittämättä mahdollisista vaiheen siirroista johtimissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!