Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoiden varoitus nuorille aikuisille: runsas tv:n katselu ja vähäinen liikunta laskevat älyäsi keski-ikäisenä

Tiede
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Television katselun vaikutuksia tutkittiin nyt isolla otoksella.
Television katselun vaikutuksia tutkittiin nyt isolla otoksella. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Television katselu voi tyhmentää – odottamattomalla tavalla. Tähän viittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus, jossa seurattiin runsaan 3 000 ihmisen joukkoa 25 vuoden ajan.

Tutkimuksen alkaessa koehenkilöt olivat 18–30-vuotiaita. He täyttivät kyselyn, jossa kysettii muun muassa, miten paljon tutkittavat harrastavat liikuntaa tai katsovat televisiota päivässä. Kysely toistettiin useaan otteeseen vuosien mittaan.

Kun tutkimus oli kestänyt 25 vuotta, koehenkilöt kutsuttiin älyllistä suoriutumista mittaavaan testiin. Se testasi tiedonkäsittelyn nopeutta, toiminnanohjausta ja sanallista muistia.

Tutkijat huomasivat, että älyllinen suoriutuminen oli heikompaa niillä keski-ikäisillä, jotka olivat nuorempana katsoneet runsaasti televisiota tai liikkuneet laiskasti. Heikoimmaksi tulos jäi heillä, jotka sekä liikkuivat vähän että katsoivat paljon televisiota, mutta nämä elämäntavat heikensivät suoriutumista myös erikseen. Sanalliseen muistiin niillä ei ollut vaikutusta.

Tv:n katselua pidettiin tutkimuksessa runsaana, jos koehenkilö oli kertonut katsovansa televisiota vähintään kolme tuntia päivässä useammin kuin kahdessa kolmasosassa kyselyitä. Fyysistä aktiivisuutta arvioitiin koehenkilön raportoiman liikunnan keston ja rankkuuden perusteella.

Tutkimusryhmä pitää tuloksia huolestuttavina, sillä television katselun lisäksi yhä isompi osa arjestamme kuluu erilaisten näyttöpäätteiden ääressä istuen.

Tutkimuksen julkaisi Jama Psychiatry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!