Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylipainon periytymiselle löytyi uusi selitys: lihavuus muokkaa isän siittiöitä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Lihavuus näkyy vatsan lisäksi myös miehen sukusoluissa.
Lihavuus näkyy vatsan lisäksi myös miehen sukusoluissa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lihavien ja laihojen miesten sukusoluissa on eroja. Erityisesti niitä on geenialueilla, jotka säätelevät ruokahalua. Tämä voi osaltaan selittää, miksi ylipainoisen isän lapsi on altis lihomaan, raportoi Kööpenhaminan yliopistossa tehty tutkimus.

Romain Barrès kollegoineen analysoi 13 hoikan (mediaanipainoindeksi 22,9) ja 10 lihavan (mediaanipainoindeksi 31,8) miehen siittiöiden perimäainesta ja totesi, että ne poikkeavat epigeneettisesti toisistaan. Epigeneettiset muutokset tarkoittavat, että geeneihin liimautuu osasia, jotka rukkaavat niiden toimintaa.

Lihavien ja laihojen siittiöistä epigeenieroja löytyi erityisesti geeneistä, jotka kytkeytyvät aivojen kehitykseen ja ruokahaluun. Tutkijat halusivat tarkistaa, että nämä erot juontuvat ylipainosta eivätkä elintavoista, joten he seurasivat, mitä siittiöille tapahtuu laihdutusleikkauksen jälkeen. Ilmeni, että sairaalloisen lihavien miesten sukusolujen epigeeninen rakenne meni uusiksi, kun ylipaino katosi. Erityisesti näin kävi juuri geeneissä, jotka osallistuvat syömisen säätelyyn.

Eläinkokeissa on havaittu, että ympäristötekijöiden, kuten ravitsemuksen, aiheuttamat epigeneettiset muutokset voivat vaikuttaa jälkeläisten terveyteen jopa useissa sukupolvissa. Jotkin väestötutkimukset vihjaavat samaa.

Barrèsin mukaan ilmiössä on evolutiivista järkeä. ”Esimerkiksi lihavuudesta on tullut meille haitta vasta äskettäin. Vielä muutama vuosikymmen sitten kyky varastoida energiaa oli etu, kun piti selviytyä nälänhädistä ja vastustaa infektioita.”

Tutkijat korostavat, että nyt havaittujen epigeneettisten erojen merkityksestä ja vaikutuksista jälkeläisiin pitää saada paljon enemmän tietoa. Heidän mukaansa tämä on ensimmäinen kerta, kun lihavuuden jälkiä ihmisen siittiöissä on kartoitettu.

”Tutkimuksemme voi johtaa käyttäytymismuutoksiin miehillä, jotka haluavat tulla isiksi”, Barrès uumoilee.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!