Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruuteen lähetettiin 450 miljoonan euron luotain – tekniikalla voidaan joskus mitata tarkasti painovoima-aaltoja

Tiede
 
esa
Lisa Pathfinder -tutkimussatelliitti selvittää tarkan laserin ja kahden massan avulla, voisiko niiden avulla joskus mitata tarkasti painovoima-aaltoja. Kuvassa oikealla mittalaite, joka on satelliitin kuoren alla.
Lisa Pathfinder -tutkimussatelliitti selvittää tarkan laserin ja kahden massan avulla, voisiko niiden avulla joskus mitata tarkasti painovoima-aaltoja. Kuvassa oikealla mittalaite, joka on satelliitin kuoren alla. Kuva: esa

Euroopan avaruusjärjestö Esa on lähettänyt avaruuteen Lisa Pathfinder -tutkimussatelliittin. Se testaa tekniikoita, joilla joskus ehkä löydetään avaruuden gravitaatioaaltoja.

Avaruuden rajuimmat ilmiöt tuottavat painovoima-aaltoja. Fyysikko Albert Einstein ennusti gravitaatioaallot yleisessä suhteellisuusteoriassaan marras-joulukuussa jo vuonna 1915, eli tasan sata vuotta sitten. Sata vuotta niitä on etsittykin, mutta vielä niitä ei ole löydetty.

Lisa Pathfinder kohosi avaruuteen torstaina Vega-kantoraketin nokassa Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta. Se sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla.

Tutkimussatelliitti kohoaa seitsemässä viikossa niin sanottuun Lagrangen pisteeseen L1. Se on 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta Auringon suunnalla. Lagrangen pisteessä satelliitti pysyy suunnilleen paikoillaan.

Pathfinderissa on vain yksi tutkimuslaite. Tarkka laser mittaa heikossa mikropainovoimassa kahta kullasta ja platinasta tehtyä massakimpaletta ja niiden etäisyyttä. Nämä palaset ovat painottomassa tilassa luotaimen sisällä.

Satelliitissa on Nasan mukaan laite, joka pitää sen vakaana ja poistaa kaikki ulkoiset häiriöt mittauksista. Tyhjässäkin avaruudessa luotaimeen vaikuttaa esimerkiksi Auringon säteilypaine. Se on pienen pieni, mutta säteilyn vaikutus pitää eliminoida.

Lisa Pathfinder mittaa kahta kuution muotoista kaksikiloista massaa. Nämä massat on suunniteltu siten, että niiden tila muuttuu vain painovoiman vaikutuksesta.

Massat on valmistettu kullan ja platinan seoksesta. Siksi ne ovat erittäin tiheitä. Kaksikiloisen kuution tahkon sivu on 4,6 senttiä. Massat kelluvat tyhjiössä 38 sentin päässä toisistaan.

Massoja ja niiden etäisyyttä mitataan laserilla. Tutkijat tietävät, kuinka painovoima vaikuttaa kappaleisiin ja he mittaavat ennustettuja poikkeamia tarkan laserin avulla. Laserilla voi mitata etäisyyksiä. jotka ovat vain sadastuhannesosa hiuksen leveydestä.

Jos massat liikkuvat, laservalon voima vahvenee tai heikkenee, ja sen voi laskea. Tämä on lähes rutiinia Maan päällä, mutta saman asian mittaaminen on paljon vaativampaa avaruudessa. Mittatarkkuus on samaa luokkaa kuin jos Lontoon ja New Yorkin välillä mitattaisiin pilvenpiirtäjien huojuntaa, ja löydettäisiin etäisyydessä poikkeamia, jotka ovat hiuksen leveyden luokkaa.

Laite ei suoraan tunnista gravitaatioaaltoja, mutta voi osoittaa millä tekniikoilla niitä voisi löytää.

Jos Pathfinder todistaa, että mittaustekniikka toimii, toteuttaa Esa samantyyppisen, mutta vielä tarkemmin mittavan lennon 2030-luvulla. Isompi ja tarkempi observatorio tutkisi avaruuden gravitaatioaaltoja.

Varsinainen observatorio käyttäisi samanlaisia antureita, mutta ne olisi sijoitettu kolmeen erilliseen tutkimussatelliittiin, jotka olisivat noin miljoonan kilometrin päähän toisistaan. Tutkijat mittaisivat näiden etäisyyksiä tarkalla laitteella.

Paremmalla laitteella voisi mitata tarkasti niitä painovoima-aaltoja, joita syntyy esimerkiksi tähtien räjähtäessä. Painovoima on hyvin heikkoa, vaikka räjähdys on valtava.

”Me uskomme, että gravitaatioaallot etenevät valon nopeudella, ja että ne kantavat tietoa siitä ilmiöstä, joka ne tuotti”, sanoo professori Mike Cruise Birminghamin yliopistosta BBC:lle.

”Jos kaksi mustaa aukkoa törmää toisiinsa, voisimme laskea painovoima-aalloista mustien aukkojen massan ja muita törmäyksen yksityiskohtia.”

Supermassiiviset mustat aukot kiinnostavat tutkijoita, koska niiden syntyminen ja evoluutio on yhteydessä galakseihin, joissa ne sijaitsevat. Mustat aukot voivat kertoa, kuinka universumin isoimmat rakenteet kehittyivät nykyiseen muotoonsa.

Pathfinder maksaa Esalle noin 450 miljoonaa euroa. Alun perin se piti lähettää taivaalle jo vuonna 2008. Isommasta lennosta päätetään, kun Pathfinderin kokeet ovat ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!