Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Houkutteleva jouluvalosimpukka taitaakin vaan ärsyttää

Tiede
 
Fred Bavendam / Minden Pictures
Ctenoides ales -simpukat räpsyttävät kudoksillaan valoa ajaakseen tunkeilijat loitolle.
Ctenoides ales -simpukat räpsyttävät kudoksillaan valoa ajaakseen tunkeilijat loitolle. Kuva: Fred Bavendam / Minden Pictures

Joulumarkkinoiden valosaaste riipii taas sielua. Onko näiden outojen valosignaalien tarkoitus houkutella vai ärsyttää?

Tutkijat pohtivat tätä pitkään erikoisen Ctenoides ales -simpukan kohdalla. Tämä Indonesian vesissä elävä nilviäinen välkyttää liehakkeisia kudoksiaan tavalla, joka muistuttaa hieman rikkinäistä loisteputkilamppua.

Englanniksi eläintä sanotaankin diskosimpukaksi. Välähdyksiä tulee jopa kuusi kertaa sekunnissa.

Useimmat valoa tuottavat eläimet luovat maallisen loistonsa kemiallisten reaktioiden tai hehkuvien bakteerien avulla. Näin simpukankin uskottiin tekevän.

Hiljattain kuitenkin selvisi, että simpukka vain heijastaa siihen osuvaa valoa liikuttamalla kudoksiaan, joiden sisällä on nanokokoisia piihiukkasia. Valo heijastuu niistä kuin foliopaperista.

Simpukan arveltiin houkuttelevan valoshowlla parittelukumppaneita, mutta näin tuskin on. Vaikka simpukalla on lonkeroidensa välissä 40 silmää, sen näkö on niin kehno, ettei se näe toisten välkettä.

Kenties välke on puolustuskeino. Kun akvaarioon asetettiin simpukan kiusaksi vihainen sirkkaäyriäinen, simpukka alkoi välkkyä vimmatusti ja erittää rikkihappoa.

Äyriäinen ajautui pian katatoniseen tilaan. Ei tiedetä, johtuiko tämä välkkeestä vai haposta. Ainakin selvisi, että simpukka on sangen ärsyttävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!