Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet käypä hoito -suositukset tarjoavat liikuntaa ja terapiaa lääkkeeksi krooniseen kipuun

Tiede
 
Tarja Rantala
Peiliterapiassa potilas näkee oikeasti vain terveen kätensä. Kuuloaisti vahvistaa vaikutusta, kun kastanjetit kalisevat.
Peiliterapiassa potilas näkee oikeasti vain terveen kätensä. Kuuloaisti vahvistaa vaikutusta, kun kastanjetit kalisevat. Kuva: Tarja Rantala

Lääkäriseura Duodecim antaa huomenna tiistaina ensimmäiset kroonisen kivun käypä hoito -suositukset. Niiden mukaan pitkittynyttä kipua pitää ensisijaisesti hoitaa lääkkeettömästi. Särkylääkkeitä ei neuvota käyttämään ilman muuta hoitoa.

Liikunta on suosituksissa ensimmäisenä mainittu hoito.

”Liikunta tehoaa, koska se vapauttaa elimistön omia kipua lievittäviä aineita eli endorfiineja”, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen. Hän kuului suosituksia laatineeseen ryhmään.

Lisäksi liikkuminen antaa nivelrustolle kohtuullista kuormitusta ja edistää sen aineenvaihduntaa. Kuntoilu estää lihomista ja lihasvoiman rapistumista. Se pitää myös luustoa kunnossa.

Terapeuttinen harjoittelu on fysioterapeutin ohjaamaa jumppaa. Potilaalle tehdään yksilöllinen ohjelma kotona, kuntosalilla tai altaassa toteutettavaksi. Sitä muutetaan, jos edistystä tapahtuu tai oireita ilmaantuu.

Sekä liikunnan että terapeuttisen harjoittelun tehosta on saatu tutkimuksissa vahvinta eli A-tason näyttöä. Paras näyttö on pitkäaikaisten alaselän kipujen hoidosta.

Kognitiivis-behavioraalisessa terapiassa pyritään kehittämään ja vahvistamaan kivunhallintaa.

Psykologi, lääkäri tai fysioterapeutti antaa tietoa ja rohkaisee etsimään omia keinoja selvitä säryn kanssa. ”Ne voivat olla liikuntaa, musiikkia tai rentoutusharjoittelua”, luettelee Pohjolainen.

Hermokipu voi talttua karaisuhoidolla. Leikkaustapaturman tai kolarin seurauksena raajan pintatunto saattaa herkistyä niin, että pienikin kosketus tuntuu tuskalliselta. Kättä karaistaan hivelemällä ensin pumpulilla, sitten vaikkapa silkillä ja lopuksi yhä karheammalla kankaalla.

Peiliterapia taas huijaa aivojen peilisoluja. Potilas yksinkertaisesti liikuttelee tervettä kättään peilin edessä, ja hänen aivonsa erehtyvät luulemaan, että poistettu tai kivulias raaja toimii kuin ehjä. Hoito kuulostaa helpolta, mutta se on potilaalle rasittavaa.

”Siitä tulee ensin huono olo”, Pohjolainen kertoo. Aluksi ei voi harjoitella kuin muutaman minuutin kerrallaan.

Tärkeää on myös estää ennalta kivun kroonistumista. Särky pitää katkaista, ennen kuin se alkaa muuttua pysyväksi.

Toisin kuin monet luulevat, kivun syy selviää Pohjolaisen mukaan usein helposti, jos sitä jäljittävät kokeneet ammattilaiset. Lääkärit osaavat diagnosoida ja määrätä lääkkeitä, mutta ongelmana on kipupotilaiden kohtaaminen.

”Se vaatii pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä. Hoito voi kestää vuosia.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!