Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipu pitää hoitaa, ennen kuin se asettuu aivoihin – video näyttää, miten sietämätön kipu kädessä helpotti

Särky voi jäädä, vaikka vamma paranee.

Tiede
 
Katso, miten sietämättömän kipeä käsi parani peiliterapialla
Katso, miten sietämättömän kipeä käsi parani peiliterapialla
Anneli Joutsiniemi liukastui jäisellä kadulla vuonna 2010. Ranne murtui, mutta myöhemmin siihen kehittyi crps-vamma eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä. Tuskalliset kivut poistuivat lopulta kahdessa vuodessa muun muassa mielikuvaharjoitteiden ja peiliterapian avulla. Videon valokuvat: Tarja Rantala ja Anneli Joutsiniemen kotialbumi

Kivun kuuluu iskeä kovaa. Se on hätähuuto, jonka tarkoitus on pitää meidät hengissä. Viesti uhkaavasta kudosvauriosta saa meidät toimimaan heti, jo ennen kuin aivomme ymmärtävät, että nyt sattuu hirveästi.

”Siinä välissä ehtii tehdä ratkaisevia päätöksiä, hakeutua piiloon leijonalta tai vetää käden pois kuumalta levyltä”, sanoo kipulääketieteen professori Eija Kalso Helsingin yliopistosta.

Hän kertoo isästään, joka haavoittui vakavasti Tali-Ihantalan taistelussa. Vielä paareilla maatessaan tämä katsoi kompassia ja huomautti lääkintämiehille, että te viette ihan väärään suuntaan, kohti rintamaa.

Koska kipu on niin tärkeä suojamekanismi, sitä on hankala hoitaa silloin, kun se pitkittyy. Ja niin käy usein.

Kipu voi jäädä, vaikka kudosvaurio paranee. Krooniseksi kipu määritellään, jos se kestää yli kaksi tai kolme kuukautta.

”Jos kivulle ei kolmessa kuukaudessa tehdä mitään, sen kroonistuminen on todellinen uhka”, sanoo Kalso.

Jopa viidesosa aikuisista eurooppalaisista kärsii merkittävästä kroonisesta kivusta. Pelkästään selkäkivut maksavat Suomelle 2,5 miljardia euroa joka vuosi.

Hermovaurioiden aiheuttamaa ankaraa särkyä on noin kahdeksalla prosentilla aikuisista. Suunnilleen yhtä yleinen on laaja-alainen kiputila fibromyalgia.

Toisinaan pitkään kestävä kipu johtuu elimistössä piilevästä tulehduksesta, josta sinkoilee herkeämätön viestien virta aivoihin. Jos kudos onnistutaan parantamaan tai siitä tuleva signaalien tulva hiljentämään, kipu lievittyy.

Kymmenisen vuotta sitten saatiin ensimmäistä näyttöä siitä, että krooninen kipu pienentää aivojen harmaan aineen tilavuutta. Se palautuu kuitenkin entisiin mittoihinsa, kun kipu onnistutaan poistamaan. Aivot ovat ”toipuneet” esimerkiksi nivelrikon riuduttamilta, kun heille on asennettu tekonivel.

Jostain syystä elimistön omat, kipua hillitsevät jarruradat eivät aina toimi. Silloin kipu voi siirtyä alkuperäisestä vauriosta laajemmin keholle.

Tiedetään, että kipua voi pahentaa se, mitä ihminen on kokenut aiemmin, esimerkiksi lapsuudessa. Myös ahdistuneisuus, kivun pelko ja kognitiivinen joustamattomuus voivat liittyä siihen, että särky vain jatkuu.

Psykologiset keinot ovat siksi kivun hallinnassa tärkeitä.

Kun muutamalta sadalta rintasyöpäpotilaalta kysyttiin ennen leikkausta, paljonko kipuja he odottavat kokevansa, he ennustivat aivan oikein. Ne, jotka arvelivat kärsivänsä kovaa kipua leikkauksen jälkeen, kokivat voimakkaampaa kipua kuin ne, jotka uskoivat selviävänsä vähällä.

”Aivomme eivät voi koko ajan kiinnittää huomiota ihan kaikkeen, mitä tapahtuu. Ne toimivat pitkälti ennakko-oletusten varassa”, Kalso sanoo. Näitä ennakko-oletuksia pyritään muokkaamaan psykologisen kivunhallinnan keinoin.

Psykologiset menetelmät ovat tärkeitä myös siksi, että pitkittyessään kipu muuttuu kärsimykseksi: se siirtyy aivojen sensorisista hermoverkoista emotionaalisiin.

Kalson luo kipuklinikalle tulevat vakavimmat tapaukset. Heidän kokemansa elämänlaatu on tavattoman huono, lähes yhtä heikko kuin loppuvaiheen syöpäpotilailla ja kehnompi kuin oireilevan vaiheen MS-potilailla.

Monet sairaudet huonontavat vain jotain elämänaluetta, mutta jatkuva kipu vaikuttaa kokonaisvaltaisesti, Kalso toteaa.

Hän kuvaa tapauksen, jossa potilaan selkä kipeytyi raskaan taakan nostamisesta. Tämä alkoi pelätä, että kaikki, missä hän käyttää selkäänsä, johtaa sen murtumiseen. Siksi hän ei pystynyt tekemän yhtään mitään.

Pelon kehä katkaistiin yksinkertaisilla mutta intensiivisillä psykofyysisillä harjoituksilla. Potilaan kanssa mentiin portaisiin. Hän eteni porras kerrallaan ja kykeni lopulta astelemaan koko portaikon. Sitten alettiin nostella, ensin kevyitä taakkoja.

Pelkät harjoitteet eivät monesti riitä. Särkyä voidaan lievittää lääkkeillä, jotta potilas uskaltaa käyttää vaikkapa kipeää kättä ja syntyy luottamus hoitoon.

Aivan uusi hoito on niin sanottu transkraniaalinen magneettistimulaatio. Suomessa kehitetyllä laitteella ärsytetään aivokuorta, jolta vapautuu kivun hillitsemiselle tärkeitä välittäjäaineita. Kalson johtama ryhmä selvittää parhaillaan, mistä kohtaa aivokuorta kannattaa kutitella.

Kimmo Taskinen / HS
Yleisimmin krooninen kipu piilee tuki- ja liikuntaelimistössä, varsinkin selässä sekä vaurioituneissa hermoissa. Myös laaja-alainen kiputila fibromyalgia aiheuttaa jatkuvaa, tuskallista särkyä.
Yleisimmin krooninen kipu piilee tuki- ja liikuntaelimistössä, varsinkin selässä sekä vaurioituneissa hermoissa. Myös laaja-alainen kiputila fibromyalgia aiheuttaa jatkuvaa, tuskallista särkyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!