Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Hiilidioksidipäästöjen kasvu ehkä pysähtyi

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Markus Jokela hs
Hanasaaren hiilivoimala Helsingissä suljetaan, ja Kiinakin on onnistunut pienentämään hiilen kulutusta.
Hanasaaren hiilivoimala Helsingissä suljetaan, ja Kiinakin on onnistunut pienentämään hiilen kulutusta. Kuva: Markus Jokela hs

Vuonna 2014 fossiilisten polttoaineiden ja teollisuuden hiilidioksidipäästöt kasvoivat maailmanlaajuisesti 0,6 prosenttia. Vuoden 2015 ennuste lupailee toista peräkkäistä hitaan kasvun vuotta – ellei peräti pientä laskua päästömääriin.

”Lukumme eivät todellakaan ole tyypillisiä sitten 2000-luvun. Päästöt kun ovat viime vuosina kasvaneet 2–3 prosenttia vuodessa”, sanoo kansainvälisen aineiston analysointia johtanut professori Corinne Le Quéré Itä-Anglian yliopistosta.

Hän muistuttaa, että ennuste on vain arvio, jossa on aina epävarmuuksia. Tämän vuoden ennusteen haarukka yltää 1,5 prosentin päästövähennyksistä 0,5 prosentin kasvuun.

”Päästöjen ennakoitu väheneminen nojaa pitkälti Kiinan kutistuneeseen hiilen kulutukseen”, Le Quéré tarkentaa. Pysyvätkö päästöt kurissa vastaisuudessa, riippuu hänen mukaansa Kiinan ja muun maailman hiilen käytöstä sekä siitä, mistä uusi energia otetaan. Vuonna 2014 yli puolet uuden energian tarpeesta Kiinassa toteutettiin vesi-, ydin-, tuuli- ja aurinkovoimalla.

Uutiset ovat tutkijoiden mukaan lupaavia, mutta emme ole vielä päässeet pälkähästä.

”Vaikka pystyisimme kääntämään hiilidioksidipäästöt laskuun, päästämme sitä silti valtaisat määrät ilmakehään”, huomauttaa tutkimushanketta luotsannut professori Robert Jackson Stanfordin yliopistosta.

Le Quérén mukaan maailman johtajien onkin päästävä sopuun merkittävistä päästöleikkauksista, jos haluamme pitää lämpenemisen alle kahden celciusasteen.

”Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on nyt korkeimmillaan 800 000 vuoteen.”

Tutkimuksen julkaisi Nature Climate Change ja data-analyysin Earth System Science Data. Ennusteista kertoo myös Global Carbon -projektin verkkosivu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!