Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat jauhoivat ja venyttivät purkkaa – syntyi keksintö, joka tekee kehomittareista tarkempia

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Kehomittarit seuraavat sykettä, askelia, unta ja montaa muuta elimistösi tapahtumaa. Sensorit ovat herkkiä tunnistamaan esimerkiksi liikettä, mutta koska ne ovat useimmiten metallisia, tunnistimet eivät kestä vääntöä tai venytystä.

Mittalaitteita on yritetty valmistaa myös joustavista materiaaleista, kuten silikonista, mutta huonolla menestyksellä: sitä mukaa kun elastisuus lisääntyy, anturien herkkyys hiipuu.

Malcom Xing kollegoineen Manitoban yliopistosta Kanadasta keksi uuden idean. Tutkijat pureskelivat purukumia puolen tunnin ajan, pesivät purkan etanolilla ja lisäsivät siihen muutaman tunnin kuluttua hiilinanoputkiliuosta. Sitten purkkaklönttiä yksinkertaisesti vain kiskottiin ja taiteltiin, jotta nanoputket saatiin jakautumaan tasaisesti.

Syntyi sensorikudos, joka toimii, vaikka sitä venytettäisiin 530 prosenttia. Testeissä tämän joustosensorin avulla pystyttiin tunnistamaan paitsi liikettä, myös kosteusmuutoksia – ominaisuutta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi hengityksen rekisteröimisessä.

Koska sensoripurkan voi muotoilla moneksi, tutkijat uskovat, että siitä poikii useita uusia terveysmittareita ja biosensoreita.

Katso tästä video siitä, kuinka sensoripurkka toimii.

Keksinnöstä kertoi ACS Applied Materials & Interfaces.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!