Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hedelmättömyys lisää miehen riskiä alkoholisoitua ja saada sydänkohtaus

Tiede
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Jos hedelmöityshoitoihin päädytään miehen hedelmättömyyden takia, miehen kannattaa tarkistuttaa terveytensä kokonaisvaltaisesti.
Jos hedelmöityshoitoihin päädytään miehen hedelmättömyyden takia, miehen kannattaa tarkistuttaa terveytensä kokonaisvaltaisesti. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Miesten lisääntymisterveyden ongelmat näyttävät olevan kytköksissä muihinkin sairauksiin. Stanfordin yliopiston urologian tutkijat huomasivat tämän analysoidessaan lisääntymisikäisten miesten tietoja vuosilta 2001–2009.

Tutkimuksessa käytiin läpi miesten lääkärikäyntejä ennen ja jälkeen hedelmättömyysdiagnoosin. Tietoja verrattiin miehiin, joilla ei ollut hedelmättömyysdiagnoosia sekä steriloituihin miehiin. Näistä ryhmistä hedelmättömillä oli eniten sydänsairauksia ja diabetesta. Tulos päti, vaikka huomioon otettiin muita vaikuttavia tekijöitä, kuten ylipaino ja tupakointi. Lisäksi vaikeimmasta hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä oli korkein riski munuaissairauksiin ja alkoholiongelmiin.

Tutkimusta johtanut urologian apulaisprofessori Michael Eisenberg kertoo tutkimustiedotteessa yllättyneensä tuloksista.

”Nämä miehet olivat todella nuoria, keskimäärin kolmekymppisiä”, Eisenberg sanoo.

Hän arvelee, että tutkitut miehet ovat tulleet lääkäriin vasta pakon edessä, ja siksi muutkin terveysongelmat ovat ilmenneet vasta hedelmättömyyshoitojen yhteydessä. Enää pitäisi tietää, miksi hedelmättömillä miehillä on suurempi riski näihin tiettyihin sairauksiin. Se vaatii lisätutkimusta.

Alhaisen testosteronitason tiedetään jo nyt altistavan sydän- ja verisuonisairauksille, ja se vaikuttaa myös sperman laatuun. Tutkijat pitävät myös mahdollisena, että hedelmättömien miesten kehitykseen vaikuttaa jokin ulkopuolinen tekijä, joka aiheuttaa sekä lisääntymisterveyden että muun terveyden ongelmat.

Oli syy mikä tahansa, Eisenberg kehottaa tutkimustulosten valossa hedelmällisyysongelmia kohdanneita miehiä tarkkailemaan muutakin terveyttään.

Tutkimuksen julkaisi Fertility and Sterility.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!