Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-ikäisen kielteinen suhtautuminen vanhuuteen ennustaa Alzheimerin tautia

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Juan Gaertner / Science Photo Library
Amyloidiplakkikertymiä muodostui enemmän niille, jotka suhtautuivat kielteisesti vanhenemiseen.
Amyloidiplakkikertymiä muodostui enemmän niille, jotka suhtautuivat kielteisesti vanhenemiseen. Kuva: Juan Gaertner / Science Photo Library

Mustilla ajatuksilla voi olla yhteys riskiin sairastua Alzheimerin tautiin, havainnoivat yhdysvaltalaistutkijat.

Kytky kävi ilmi, kun Yalen yliopiston tutkijat tarkastelivat 158:n BLSA-tutkimukseen osallistuneen terveen nelikymppisen ajatuksia ja aivojen muutoksia yli 25 vuoden viiveellä. BLSA on Yhdysvaltain pitkäaikaisin seurantatutkimus vanhenemisesta.

Aivokuvista paljastui, että keski-iässä synkästi vanhuuteen suhtautuneiden hippokampus kutistui iän karttuessa jyrkemmin kuin muiden – ero valoisammin ajatelleisiin oli kolminkertainen. Hippokampus on muistialue, ja sen näivettyminen on yksi Alzheimerin taudin oire.

Tutkijat myös analysoivat näytteitä 74:n BLSA-koehenkilön aivoista. Heitä kiinnosti kaksi muuta Alzheimerille tyypillistä muutosta: amyloidiplakit, jotka muodostuvat väärin laskostuneista proteiineista sekä tietynlaiset hermosäiekimput, NFT:t. Ilmeni, että kumpiakin oli enemmän niillä, jotka nuorempana olivat suhtautuneet ikääntymiseen kielteisesti.

Tutkimuksen kummassakin osiossa otettiin huomioon myös muut tunnetut Alzheimeriin vaikuttavat tekijät, kuten terveydentila ja ikä.

”Uskomme, että kielteisten vanhuususkomusten aiheuttama stressi voi johtaa haitallisiin muutoksiin aivoissa”, sanoo tutkimusta johtanut Becca Levy tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Psychology and Aging, ja siitä kertoivat myös MedicalDaily ja Time.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!