Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lihominen heikentää kognitiivisia kykyjä

Rottakokeessa pulskistuneet rotat pärjäsivät verrokkeja huonommin muistitehtävässä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Matti Björkman / Lehtikuva
Ylipaino vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin.
Ylipaino vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Ylipaino rasittaa terveyttä, ja se voi vahingoittaa myös kognitiivisia kykyjä, havainnoivat yhdysvaltalaistutkijat.

”Vaikka kliiniset tutkimukset vahvasti viittaavat siihen, että ylipaino tuottaa kognitiivisia haittoja ja surkastuttaa aivoja, on vaikea määrittää, juontuvatko nämä muutokset lihavuudesta sinänsä vai siihen kytkeytyvistä sairauksista, kuten metabolisesta oireyhtymästä, diabeteksestä ja verisuonitaudeista”, kirjoittaa Elizabeth Gould Princetonin yliopistosta kollegoineen tutkimusartikkelissaan Pnas-tiedelehdessä.

Ryhmä päätti selvittää asiaa aikuisten rottaurosten avulla. He syöttivät osalle jyrsijöistä rasvaista mutta monipuolista ruokaa, osa sai vähemmän energiaa sisältävää muonaa. Kahdeksan viikon päästä rasvaa popsineet rotat olivat 25 prosenttia lihavampia kuin verrokit. Ne olivat kuitenkin edelleen terveitä – merkkejä esimerkiksi metabolisesta oireyhtymästä ei vielä ollut.

Sitten rotilla teetettiin muistitehtäviä. Ilmeni, että pulskistuneet rotat pärjäsivät huonommin tunnistustehtävässä, joissa tarvittiin etuotsalohkoa. Kun tutkijat perkasivat rottien aivoja, etuotsalohkoista löytyi eroja. Lihominen oli muun muassa nipistänyt hermosolujen tuojahaarakkeita ja vähentänyt proteiineja, jotka hoitelevat hermosolujen yhteyksiä toisiinsa.

Nämä aivomuutokset olivat tutkijoiden mukaan yhteydessä leptiini-hormonin lisääntymiseen. Leptiini on rasvasolujen erittämä kylläisyyshormoni.

”Tietyt aivoalueet saattavat olla erityisen alttiita ylipainon kielteisille seurauksille”, tutkijat päättelevät tuloksistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!