Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyritys lähettää satelliitin avaruuteen – ”Suomi voisi olla suunnannäyttäjä avaruusbisneksessä”

Tiede
 
Reaktor & Aalto-yliopisto
Reaktorin satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen vuoden 2016 loppupuolella.
Reaktorin satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen vuoden 2016 loppupuolella. Kuva: Reaktor & Aalto-yliopisto

Suomalainen ohjelmistoyritys Reaktor aikoo vuoden päästä lähettää satelliitin Maata kiertävälle radalle. Kyseessä on ensimmäinen kaupallinen satelliitti, joka Suomesta lähetetään. Sitä ennen, alkuvuodesta, lähtee Aalto-yliopiston valmistama Aalto 1, jonka suunnitteluun osallistui myös Reaktorin työntekijöitä.

Yhtiön avaruus- ja robottiliiketoiminnan johtaja Juha-Matti Liukkonen kertoo, että tänä syksynä käynnistetyn satelliittiprojektin tarkoituksena on tutustua alaan ja oppia ymmärtämään sen haasteita.

”Meillä on joitain ideoita, joita voimme avaruusbisnekseen tuoda. Potentiaalisia asiakkaitakin löytyy jo”, Liukkonen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi voisi olla jopa suunnannäyttäjä avaruusbisneksessä.

Käytännössä bisnes tarkoittaisi esimerkiksi kuvantamis- ja karttapalveluiden myymistä asiakkaille. Suurimmat markkinat sille löytyvät Liukkosen mukaan Japanista ja USA:sta, joissa Reaktor jo toimii.

”Olemme jo aiemmin kehittäneet ratkaisuja robotiikkaan ja lentokoneteollisuuteen, joten avaruus on luonteva suunta laajentaa.”

Reaktor Hello World -satelliitti saa virtaa aurinkopaneeleista. Satelliitissa on radio, gps-laitteisto sekä kamera, jolla pystytään tähtäämään kuuhun, tähtiin tai Maahan. Ensisijaisesti projekti on kuitenkin kokeiluluontoinen.

Satelliitin elinkaari 600 kilometrin korkeudessa on enintään neljä vuotta. Sen jälkeen se tippuu itse alas ja palaa tuhkaksi ilmakehässä. Matka voi tyssätä myös aiemmin.

”Jopa puolet nanosatelliittimissioista epäonnistuu. Suomessa on kyllä testausfasiliteetteja, mutta varaudumme siihen, että satelliitti voi matkalla vaikka räjähtää, hajota tai törmätä kiveen”, Liukkonen sanoo.

Hänen mielestään avaruusprojekti on silti yllättävän kohtuullinen investointi.

”Käytännössä joillakin sadoilla tuhansilla pystytään rakentamaan satelliitti tyhjästä.”

Reaktor haluaa tutustuttaa mahdollisimman monen työntekijänsä avaruusbisnekseen. Kun osaamista saadaan levitettyä, alan liiketoimintamahdollisuudet pystytään hyödyntämään.

”Jos hyvin menee, alamme kehittää uutta projektia jo ennen kuin Hello World lähtee matkalleen”, Liukkonen paljastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!