Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkötupakan makuaineet voivat aiheuttaa popcornkeuhkon, varoittavat Harvardin tutkijat

Tiede
 
Laura Oja / HS
Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa.
Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Kiina keksi sähkötupakan

 Sähkötupakkaa alettiin valmistaa Kiinassa vuonna 2003. Sen käyttö on yleistynyt maailmalla vuodesta 2008 lähtien.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.

 Suomessa ei myydä nikotiinipitoista sähkötupakkaa. Se on luokiteltu apteekkituotteeksi, mutta myyntilupaa apteekeilla ei siihen ole. Sähkötupakkaa voi kuitenkin tilata internetistä ulkomailta.

Sähkötupakan makeat makuaineet voivat altistaa vakavalle keuhkosairaudelle. Obliteroivasta bronkioliittista käytetään Yhdysvalloissa kansankielistä nimeä popcornkeuhko.

Harvardin yliopiston tutkijat testasivat nimenomaan nuorten makuun olevia hattaran, hedelmän ja kuppikakun makuisia arominesteitä, kertoo uutistoimisto AFP.

75 prosenttia testatuista nesteistä sisälsi diasetyyliä, joka on hengitettynä yhdistetty keuhkosairauteen. Popcornkeuhko-nimitys syntyi yli kymmenen vuotta sitten, kun sairautta löydettiin mikropopcornien voiaromeita hengittäneiltä elintarviketyöläisiltä.

Harvardin testeissä jäljiteltiin koneellisesti ihmisen tapaa hengittää tupakansavua. Kun ilmavirtaa analysoitiin, vaarallisia aineita löytyi lähes kaikista makuaineista. Testissä oli 51 suosittua makua.

”Diasetyylin määrät olivat koholla 39 makuaineessa”, tutkimusraportti kertoo AFP:n mukaan. Sähkötupakoiden on havaittu tutkijoiden mukaan sisältävän myös syöpävaarallisia aineita.

Tutkimus on AFP:n mukaan julkaistu Environmental Health Perspectives -julkaisussa.

Eduskunta käsittelee ensi vuoden alussa sähkötupakan nikotiinipitoisten nesteiden myynnin sallimista Suomessa. Makuaineet ollaan kuitenkin kieltämässä.

Tupakkadirektiivin takia sähkösavukkeet ovat siirtymässä tupakkalain piiriin, mikä lakiluonnoksen mukaan tarkoittaa sitä, että ne vapautuvat myyntiin perinteisten tupakkatuotteiden tavoin.

Tähän asti nikotiinipitoista sähkötupakkanestettä ei ole saanut myydä Suomessa. Käyttäjät ovat tilanneet nikotiininesteitä omaan käyttöönsä muista EU-maista.

Samalla sähkösavukkeille on tulossa tupakan tavoin 18 vuoden myynti-ikäraja.

Oikaisu: Popcornkeuhko on lääketieteelliseltä nimeltään obliteroiva bronkioliitti, ei kryptogeeninen organisoituva pneumonia kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!