Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruuden nopeiden radiopurkauksien alkuperä onnistuttiin paikantamaan

Tiede
 
Jingchuan Yu / Pekingin Planetaario
Taiteilijan näkemys nopeasta radiopurkauksesta, joka tulee Maahan. Värit kertovat siitä, että purkaus tulee eri aallonpituuksilla. Radioaallot kulkevat nähtävästi avaruuden magneettikenttien ja esimerkiksi plasman läpi.
Taiteilijan näkemys nopeasta radiopurkauksesta, joka tulee Maahan. Värit kertovat siitä, että purkaus tulee eri aallonpituuksilla. Radioaallot kulkevat nähtävästi avaruuden magneettikenttien ja esimerkiksi plasman läpi. Kuva: Jingchuan Yu / Pekingin Planetaario

Tähtitieteilijät ovat paikantaneet nopeiden radiopurkauksien alkuperän avaruuden alueille, jotka ovat erittäin magneettisia ja joissa avaruuden kaasu on hyvin ionisoitunutta plasmaa. Näissä alueissa joko syntyy tai kuolee tähtiä.

Nopeat radioaaltojen purkaukset kestävät vain millisekunteja. Purkaus näkyy maapallon radioteleskoopeissa lyhyinä välähdyksinä. Tällaisessa purkauksessa voi kuitenkin olla energiaa saman verran kuin Aurinko tuottaa päivän aikana. Kyseisiä purkauksia on havaittu vuoden 2007 jälkeen vain 16.

Nopeiden ja satunnaisilta tuntuvien radiopurkausten alkuperää on ihmetelty vuosikymmen. Tutkijat uskovat, että nopeita radiopurkauksia voi saapua maapallolle tuhansiakin päivässä.

Tähtitieteilijä Kiyoshi Masui British Columbian yliopistosta Kanadassa etsi purkauksen lähteitä hyvin isosta joukosta radioastronomian havaintoja. Tiedoista löytyi uusi signaali.

Signaali löytyi informaatiota louhivalla ohjelmistolla, jonka Masai ja Jonathan Sievers kehittivät. Sievers työskentelee yliopistossa Durbanissa Etelä-Afrikassa.

”Löysimme hyvin suuresta radioaineistosta signaalin, joka sopi kaikkiin tunnettuihin nopeisiin radiopurkauksiin”, sanoo Masui. Signaalissa oli lisäksi merkkejä, joita tutkijat eivät aiemmin havainneet.

Tutkijat havaitsivat, että purkauksissa esiintyi niin sanottu Faraday-kiertymä. Siinä radioaallot polarisoituvat voimakkaassa magneettikentässä. Tällöin nämä radioaallot kiertyvät korkkiruuvin kaltaisesti.

”Tiedämme nyt, että purkauksen energia kulkee tiheän magneettisen kentän läpi sen jälkeen, kun se muodostuu”, sanoo Masui. Hän johti tutkimusta, joka julkaistiin viime viikolla tiedelehti Naturessa. Löydöstä kertoi myös Science Daily -tiedesivusto.

”Löytö kaventaa merkittävästi alueita, joissa nopea radiopurkaus voi syntyä”, Masui sanoo.

Signaalista paljastui myös, että se oli kulkenut kahden kaasuisen alueen läpi matkallaan Maahan. Toinen näistä kaasuisista alueista on tähtitieteellisesti mitattuna hyvin lähellä purkauksen lähdettä eli vain sadantuhannen valovuoden päässä. Se on siis samassa galaksissa, jossa purkaus syntyi.

Vain kaksi ilmiötä voi jättää tällaisen jäljen signaaliin: tähtiä synnyttävä alue, joka ympäröi lähdettä, tai lähdegalaksin keskusta.

”Yhdessä nämä tiedot kertovat radiopurkauksista enemmän kuin olemme koskaan aiemmin havainneet”, sanoo Masui.

”Meillä on nyt myös jännittävä uusi työkalu. Ohjelmiston ja uuden algoritmin avulla löydämme tiedostoista ehkä enemmän esimerkkejä nopeista radiopurkauksista ja opimme ymmärtämään näiden nopeiden radiopurkauksien luonteen kunnolla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!