Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: 3d-pelit voivat parantaa muistia

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kaksiulotteiset pelit eivät stimuloineet hippokampusta yhtä hyvin kuin kolmiulotteiset.
Kaksiulotteiset pelit eivät stimuloineet hippokampusta yhtä hyvin kuin kolmiulotteiset. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Videopelit voivat kehittää silmän ja käden yhteispeliä sekä reaktiokykyä. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat totesivat, että pelaaminen voi kohentaa myös muistia. Pelien pitää kuitenkin olla tietynlaisia, huomasi neurobiologikaksikko Craig Stark ja Dane Clemenson.

He värväsivät kokeeseensa opiskelijoita, jotka eivät harrastaneet tietokonepelejä. Osa heistä sai tehtäväkseen pelata kaksiulotteista Angry Birdsiä puoli tuntia päivässä kahden viikon ajan. Toiset pelasivat saman ajan kolmiulotteista Super Mario 3d-peliä.

Ennen ja jälkeen pelirupeamaa koehenkilöt tekivät testin, joka valjasti muistialue hippokampuksen töihin. Siinä piti luokitella kuvia, joista osa oli näytetty jo aiemmin, ja osa oli uusia. Jotkin kuvat poikkesivat aiemmin esitetyistä vain hitusen.

Kävi ilmi, että 3d-peliä pelanneet opiskelijat paransivat tulostaan 12 prosenttia, kaksiulotteisia possuja ritsalla ampuneet eivät ollenkaan.

Clemenson on osoittanut aiemmin jyrsijöillä, että ympäristön tutkiminen tehostaa uusien hermosolujen kasvua hippokampuksessa. Starkin mukaan 3d-pelit saattavat vaikuttaa samoin.

”Toisin kuin kaksiulotteisissa peleissä, 3d-peleissä on huomattavasti enemmän avaruudellista informaatiota, mitä tarkastella. Ne ovat myös monimutkaisempia, joten niissä on enemmän opittavaa”, hän selittää tutkimustiedotteessa.

Starkin mukaan vielä ei ole selvää, stimuloiko pelissä hippokampusta nimenomaan tilaan liittyvät vihjeet vai informaation monimutkaisuus ylipäätään. ”Tutkimme tätä paraikaa”, Stark sanoo.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!