Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti ratkaisi Rubikin kuution 2,39 sekunnissa

Tiede
 
Näin Niko Ronkainen ratkaisee Rubikin kuution jaloillaan
Näin Niko Ronkainen ratkaisee Rubikin kuution jaloillaan
Euroopan mestari Niko Ronkaisen ennätys Rubikin kuution ratkaisemisessa on alle 7 sekuntia. Sen lisäksi hän osaa ratkaista kuution myös yhdellä kädellä ja jaloillaan. Videolla hän näyttää, miten se onnistuu.

Käsipelillä kuuluisa Rubikin kuutio on pystytty ratkaisemaan noin viidessä sekunnissa. Tavallinen pulliainen pääsee pienellä harjoittelulla noin kahteen minuuttiin.

Roboteilla on kuution ratkomisessa omat sarjansa, sillä ne ovat ylivoimaisia. Lokakuussa Floridassa Yhdysvalloissa valmistettu robotti ratkaisi kuution 2,39 sekunnissa. Ennätystä mittasi virallisesti Guinessin ennätyskirjan edustaja. Edellinen robotin ennätys oli 3,2 sekuntia.

Nopean robotin rakensi 17-vuotias opiskelija Zackary Gromko Bradentonista Floridasta. Videolla Gromko tekee ennätyksen lukionsa Saint Tapanin juhlasalissa.

Jokaisella yrityksellä robotti saa tahkot saman värisiksi muutamassa sekunnissa, ja lukion oppilaat hurraavat. Gromko sanoo, että robotin nopeus perustuu visuaaliseen algoritmiin ja matematiikan alaan, jota sanotaan ryhmäteoriaksi. Matemaattisesti on todistettu, että kuution voi aina ratkaista alle 20 siirrossa, ja kone hyödyntää tätä.

Gromko alkoi rakentaa robottiaan noin vuosi sitten, hän kertoo haastattelussa. Ensiksi robotti skannaa kuution kahdella kameralla ja löytää nopeasti ratkaisun.

Kuutiota se pyörittää vikkelästi kuuden ”käsivarren” avulla. Varret on liitetty moottoreihin. Se on yksi nopean ratkaisun salaisuus. Kuutio on kuin häkissä robotin käsivarsien sisällä.

Kuutio oli virallisesti hyväksytetty järjestössä, joka antoi ohjeet kuution muodosta. Gromkon mukaan ennätyksen voi puristaa laitteella 1,8 sekuntiin, kertoo 10News.

Yksi syy rakentaa robotti oli Zackaryn mukaan se, että hän on itse liian hidas ratkomaan kuutiota.

Suomessa Rubikin kuutiota on ratkottu jopa jaloilla. HS:ssä julkaistiin vuosi sitten video, jossa Niko Ronkainen ratkaisee kuutioita esimerkiksi jaloillaan.

Outi Pyhäranta
Ihminen käyttää Rubikin kuution ratkaisuun yleensä jopa 60 siirtoa. Kone tarvitsee alle 20 siirtoa.
Ihminen käyttää Rubikin kuution ratkaisuun yleensä jopa 60 siirtoa. Kone tarvitsee alle 20 siirtoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!