Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella voi olla iso rooli aurinkokunnan reuna-alueiden tutkimusretkissä

Tiede
 
Risto Isomäki
Kirjoittaja on tieto- ja tieteiskirjailija.

Maailman uutisotsikoita ovat kuluneena vuonna hallinneet Euroopan talouskriisi, Syyrian sota ja Isis. Tuhannen vuoden päästä kaikki nämä asiat ovat unohtuneet. Vuosi 2015 jää historiaan vuotena, jolloin ihminen alkoi vakavasti tutkia Kuiperin vyöhykkeen jääplaneettoja.

Aurinkokunnan kartalla oli vielä vähän aikaa sitten vain aurinko, yhdeksän planeettaa ja muutamia kymmeniä kuita. Lisäksi Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä ja niin sanotuissa troijalaisissa parvissa oli muutamia satojatuhansia pikkuplaneettoja.

Kuva muuttui vuonna 1992, kun Hawaijilla Mauna Loan observatoriossa työskennelleet David C. Jewitt ja Jane Luu löysivät kaukaa Pluton radan takaa pienen aurinkoa kiertävän jääplaneetan.

Tähtitieteilijät olivat jo aiemmin pitäneet mahdollisena, että aurinkokunnan laidoilla olisi aurinkoa planeettojen ratatasossa kiertäviä jäisiä planeettoja.

Tämä jäisten maailmojen vyöhyke on nimetty Kuiperin vyöhykkeeksi, hollantilaisen tähtitieteilijä Gerard Kuiperin mukaan. Todellisuudessa Fernandesin vyöhyke olisi oikeudenmukaisempi nimi, sillä uruguaylainen Julio Fernandes ennusti jääplaneettojen vyöhykkeen olemassaolon ensimmäisenä.

Sittemmin jäisiä pikkuplaneettoja on löydetty jo 1 600 kappaletta, ja myös Pluto on luokiteltu Kuiperin vyöhykkeen kappaleeksi.

Tähtitieteilijöiden nykyisen arvion mukaan Kuiperin vyöhykkeeseen kuuluu ainakin 100 000 vähintään sadan kilometrin ja noin kymmenen miljardia vähintään kahden kilometrin levyistä pikkuplaneettaa. Kuiperin vyöhykkeellä on siis ainakin tuhat jäistä pikkuplaneettaa jokaista asteroidivyöhykkeen kappaletta kohti.

Rosetta -luotaimen laskeutuja saavutti tammikuussa 2015 aurinkokunnan sisäosiin eksyneen Kuiperin vyöhykkeen kappaleen eli komeetta 76P:n pinnan. Heinäkuussa Yhdysvaltain lähettämä New Horizons -luotain ohitti Pluton ja jatkoi matkaansa kohti muita Kuiperin vyöhykkeen jääplaneettoja.

Suomella voi jatkossa olla Kuiperin vyöhykkeen tutkimisessa yllättävänkin suuri rooli. Itse Rosetta-luotain – eli käytännössä kuori ja sähköjärjestelmät – on tunnetusti rakennettu Suomessa. Vielä paljon oleellisempaa on kuitenkin se, että Kuiperin vyöhykkeen tutkimiseen parhaiten soveltuva avaruusluotaimien propulsiojärjestelmä on kotoisin Ilmatieteen laitokselta.

Ihminen on pystynyt tähän mennessä kehittämään vain muutamia erilaisia tapoja liikutella avaruusaluksia. Yksi on rakettimoottori erilaisine muunnoksineen, toinen on valon painetta hyödyntävä aurinkopurje ja kolmas on Pekka Janhusen keksimä sähkö- eli plasmapurje.

Lisäksi planeettojen painovoima- ja magneettikenttiä voidaan usein käyttää apuvälineinä luotaimien nopeuden ja radan säätelyssä. Kaikki muut ehdotukset ovat toistaiseksi pelkkää tieteiskirjallisuutta.

On kovin hienoa, että yksi kolmesta varsinaisesta avaruusalusten propulsiojärjestelmästä on kehitetty Suomessa. Tätä korkeamman profiilin tiedettä tai tekniikkaa ei ole olemassa!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!