Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä nyrkkisääntö auttaa parempiin päätöksiin kuin hatarat laskelmat

Järkevät päätökset perustuvat informaation valintaan eivätkä haalintaan.

Tiede
 

Riskitietoisuus. Miten hyviä päätöksiä tehdään? Gerd Gigerenzer, suomentanut Kimmo Pietiläinen, Terra Cognita 2015. 325 s.

Oletko koskaan tuskastunut ravintolassa, kun sopivan annoksen valitseminen listalta tuntuu vievän ikuisuuden?

Olet sortunut maksimointiin eli yrittänyt löytää parhaan vaihtoehdon kaikkien mahdollisten joukosta, toteaisi päätöksentekoon perehtynyt psykologi Gerd Gigerenzer.

Maukkaan aterian tavoittelussa ei ole mitään väärää, mutta runsaudenpulan aiheuttama ahdistus ja pöytäseurueen pitkästyminen voivat olla syy vaihtaa taktiikkaa.

Gigerenzer suosittelisi kokeilemaan vaikka matkimista. Tilaa samaa kuin se ystäväsi, joka tuntee ravintolan annin parhaiten. Voit myös kysyä tarjoilijalta, mitä hän tänään söisi, koska hän tietää päivän parhaan annoksen.

Jos haluat minimoida riskin, jätä menu avaamatta ja tilaa suoraan lempiannoksesi, varsinkin jos olet tutussa paikassa.

Voit myös kokeilla tyytymistä ensimmäiseen riittävän hyvään vaihtoehtoon. Päätät syödä vaikka kalaa, luet listaa ensimmäiseen houkuttelevaan annokseen asti ja tilaat sen. Menu kiinni, niin et jää vatvomaan, olisiko seuraavalla rivillä odottanut herkullisempi ateria, jota et kuitenkaan tänään pääse maistamaan.

Tätä moni toteuttaa elämässä tietämättään. Valitsitko elämänkumppanisi vasta vertailtuasi kaikki maailman miehet tai naiset, vai annoitko sydämesi ensimmäiselle, joka todella kolahti?

Kirjassaan Riskitietoisuus Gigerenzer valottaa hyvien ja huonojen päätösten psykologiaa ymmärrettävällä tavalla.

Työkseen Gigerenzer johtaa Berliinissä Ihmisen kehityksen Max Planck -instituuttia ja Hardingin riskitaitokeskusta. Tarvittaessa hän osaa selittää asiansa myös aivan tavallisille ihmisille. Ajatustyökaluillaan hän on saanut koululaiset selviämään laskutoimituksista, joissa keskivertolääkärit tavallisesti tekevät virheitä ja siten ohjeistavat potilaitaan väärin.

Gigerenzerin ydinsanoma on, että päätöksenteossa vähemmän on joskus enemmän. Valmistelemme usein tärkeitä päätöksiä keräämällä läjittäin tietoa, jota emme lopulta osaa hyödyntää.

Esimerkkinä hän mainitsee laskentamallit, joilla pankit ennustavat pörssi- ja osakekursseja. Ennusteet menevät järjestään pieleen siksi, että ne laskevat tulevia tapahtumia aiempien vuosien datan perusteella.

Tosiasiassa kaikkia kursseihin vaikuttavia tietoja ei etukäteen tunneta. Ennuste synnyttää väärää varmuutta epävarmassa maailmassa, ja siihen uskovat voivat menettää rahaa.

Väärän varmuudentunteen välttämiseksi voi opetella tunnistamaan, tekeekö päätöksen tunnettujen riskien vai epävarmuuden vallitessa. Kun kaikki riskit ovat tiedossa, ratkaisu löytyy todennäköisyyslaskennalla ja loogisella päättelyllä.

Huonoja päätöksiä syntyy, kun tilastoille ja todennäköisyyksille antaa liikaa painoa epävarmuuden vallitessa. Väärät lähtöoletukset sotkevat koko laskelman.

Eräässä kokeessa salkunhoitajat ennustivat pörssikursseja huonommin kuin umpimähkään arvanneet maallikot, koska he antoivat malleilleen liikaa painoarvoa. Oikeansuuntainen nyrkkisääntö tai vaisto voi siksi johtaa parempaan lopputulokseen kuin monimutkaiset laskelmat.

Sijoittamisessa toimiva nyrkkisääntö voi olla hajauttaminen ja se, että sijoittaa sellaiseen, mitä ymmärtää. Yksi hyvä peruste voi olla parempi kuin monta pientä.

Vaisto toimii parhaiten asioissa, joissa olemme asiantuntijoita.

Gigerenzerin haastattelemat suuryritysten johtajat kertoivat tekevänsä noin puolet päätöksistään vaistolla. Julkisesti he eivät tätä myönnä, vaan vetoavat mieluummin näennäisiin järkisyihin.

Intuitio ei kuitenkaan ole järjenvastaista vaan tiedostamattoman tietouden hyödyntämistä, Gigerenzer sanoo.

Aloittelija hyötyy usein tiedon haalimisesta ja huolellisesta ajattelusta, mutta konkari huomaa ratkaisevat vihjeet nopeammin. Jopa niin nopeasti, että se jää häneltä itseltäänkin huomaamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!