Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikka löytyy, kun sanajärjestys on oikea

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Sanajärjestyksellä on väliä, kun kun neuvot matkailijaa tai selität kaverille, miten hän bongaa sinut torin tungoksesta.

Alasdair Clarke Aberdeenin yliopistosta huomasi, että opastus toimii, kun se alkaa erottuvalla maamerkillä ja päättyy etsittävään kohteeseen, kuten ”hevosen vieressä on punaiseen pukeutunut mies”. Tehottomampi on päinvastainen järjestys: ”Punaiseen pukeutunut mies on hevosen vieressä”.

Tutkijat testasivat asiaa Missä Vallu? -lastenkirjojen avulla. Koehenkilöt joutuivat kuvailemaan ja etsimään tiettyä henkilöä kuvissa esiintyvien satojen hahmojen joukosta.

Useimmat koehenkilöt käyttivät odotetusti opastuksen apuna jotakin kuvassa esiintyvää maamerkkiä, kuten rakennusta. Neuvojen järjestys kuitenkin vaihteli. Maamerkki ensin, kohde sitten -järjestys vei keskimäärin perille nopeimmin.

“Kuulijat aloittavat ohjeiden työstämisen jo ennen kuin neuvoja on päässyt loppuun, joten kärkeen kannattaa sijoittaa jokin nopeasti paikannettava vihje. Toki jos kohde on itse sellainen, aloita sitten sillä”, tutkimukseen osallistunut lingvisti Micha Elsner Ohion osavaltionyliopistosta opastaa tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Psychology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!