Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Preeriamyyriltä löytyi uskottomuusgeeni – selittää, miksi osa niistä pettää kumppaniaan

Tiede
 
Aubrey Kelly / Cornell University
Pettämiseen ja uskollisuuteen usuttavat geenit tuottavat preeriamyyrillä yhtä hyvän lisääntymistuloksen.
Pettämiseen ja uskollisuuteen usuttavat geenit tuottavat preeriamyyrillä yhtä hyvän lisääntymistuloksen. Kuva: Aubrey Kelly / Cornell University

Pitkät parisuhteet ovat nisäkkäiden keskuudessa harvinaisuus: pysyviä tai edes pitkäaikaisia suhteita muodostaa vain 3–5 prosenttia lajeista. Tuohon joukkoon kuuluu preeriamyyrä, joka ei etsi uutta kumppania edes jäätyään leskeksi.

Preeriamyyriä on tutkittu niiden poikkeuksellisen uskollisuuden takia, mutta niidenkin joukosta löytyy myyriä, jotka pettävät kumppaniaan. Nyt Teksasin yliopiston tutkijat ovat äkänneet geenin, joka säätelee preeriamyyräkoiraan uskollisuutta.

Aivan kuten ihminenkin voi olla luonteeltaan ulospäin suuntautunut tai sisäänpäin kääntynyt, preeriamyyräkin voi olla taipuvainen kiinnittymään vain omaan kumppaniin tai käymään vieraissa. Tutkijat havaitsivat, että pettävien ja uskollisten myyrien dna:t eroavat toisistaan.

Erot sijoittuvat dna:ssa alueelle, joka joko sammuttaa tai käynnistää geenien toimintaa tilan hahmottamiseen osallistuvalla aivoalueella.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että uskolliset myyrät esimerkiksi osaavat paremmin seurata puolisonsa liikkeitä tai muistavat paremmin paikkoja, joissa ne ovat joutuneet ikävän konfliktin osapuoleksi.

Tutkijat päättelevät, että sekä pettämiseen että uskollisuuteen usuttavat geenimuodot ovat säilyneet siksi, että kumpikin tuottaa preeriamyyrillä yhtä hyvän lisääntymistuloksen.

Lojaali koiras vartioi poikasiaan ja kumppaniaan tarkkaan ja voi siten olla varma, että kaikki niiden poikaset ovat sen omia jälkeläisiä. Uskoton myyräkoiras voi lisääntyä monen naaraan kanssa, mutta niin voi sen petetty kumppanikin, joten pettävä myyräkoiras hoivaa todennäköisesti ajoittain itsekin muiden urosten jälkeläisiä.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!