Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkigeenit tekevät joutsenista rohkeita – ujot muuttavat maalle

Geneettiset taipumukset olisi syytä ottaa huomioon, kun villieläimiä vapautetaan luontoon, esittävät tutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sami Kero / HS
Nälkäiset joutsenet näykkivät lauttasaarelaisia vuonna 2009.
Nälkäiset joutsenet näykkivät lauttasaarelaisia vuonna 2009. Kuva: Sami Kero / HS

Usein oletetaan, että villieläimet tulevat rohkeiksi kaupungeissa, kun tottuvat ihmisiin. Australiaistutkijoiden mukaan voikin olla niin, että luontaisesti varovaiset yksilöt vain karttavat tiheästi asuttuja alueita.

Näin on ainakin mustajoutsenilla (Cygnus atratus), tutkijat osoittivat. Wouter van Dongen Victorian yliopistosta kollegoineen vertasi kahden eri mustajoutsenyhdyskunnan lintuja. 80 yksilön parvi asui kaupungin puistossa, 20 joutsenen yhdyskunta 30 kilometrin päässä maaseudulla. Lintujen säikkyyttä mitattiin, ja yksilöiltä otettiin verinäytteitä.

Odotusten mukaisesti kaupunkilinnut olivat pelottomampia ihmisten suhteen kuin maalaisserkkunsa. Geenianalyysi paljasti, että varuillaanolon asteet kytkeytyivät drd4-geenin eri versioihin, mikä vihjaa, että niiden rohkeus on ainakin osin geneettistä.

Tutkijat päättelevät, että aremmat joutsenet valikoivat todennäköisesti asuinpaikakseen rauhallisemman maaseudun, kun taas pelottomammat pesiytyvät kaupunkeihin.

Tällä on merkitystä, kun esimerkiksi villieläimiä vapautetaan luontoon, tutkijat huomauttavat. “Tulevaisuudessa eläimille voitaisiin tehdä geenitesti, jonka avulla niille voitaisiin valita sopivin elinalue”, van Dongen sanoo.

Tutkimuksen julkaisi BMC Evolutionary Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!