Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono näppäimistö pilaa työpäivän ja vie terveyden

Käytettävyys ei ole pysynyt muun digitaalisen kehityksen vauhdissa.

Tiede
 
Hyvä käyttöliittymä tehostaa työtä ja tekee siitä mukavampaa
Hyvä käyttöliittymä tehostaa työtä ja tekee siitä mukavampaa
Suuri osa suomalaisista istuu näytön äärellä jopa kahdeksan tuntia joka arkipäivä. Ei ole yhdentekevää, mitä katsoo ja miten töitä tekee. Aalto-yliopistossa professori Antti Oulasvirran ryhmä tutkii uusia käyttöliittymiä. He yrittävät tehdä ruudun tuijottelusta nautinnollista ja helppoa.Toimittaja: Timo Paukku, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Hertta Tuomi

Kukapa ei olisi tuskaillut tietokoneen valikoiden kanssa. Oikeaa komentoa ei tahdo millään löytyä.

Käyttöliittymien tutkija, professori Antti Oulasvirta, ottaa karmaisevan esimerkin ohjelmoijan työkalusta, jonka nimi on Maya.

Oulasvirran ryhmä laski, että Mayan valikot sisältävät hieman yli 1 300 komentoa. Niiden kaikkien sujuvaan oppimiseen menee kuutisen vuotta, ovat tutkijat osoittaneet.

”Tietokoneiden käyttö räjähti 1990-luvulla. Näyttöjen ja käyttöliittymien kehitys ei ole pysynyt digitaalisuuden vauhdissa”, sanoo Oulasvirta Aalto-yliopistosta Espoosta.

Moni meistä tekee töitä näyttöjen ja näppäimistöjen äärellä kahdeksan tuntia päivässä. Sama meno jatkuu työn jälkeen kotona. Ei siis ole ihan samantekevää, miten koneet toimivat.

Tavallisen amerikkalaisen elämästä jopa 11 tuntia päivässä kuluu digitaalisten laitteiden parissa. Suomi on menossa samaan.

”Jos käyttöliittymää muuttaa edes vähän, voi sillä olla isoja vaikutuksia”, Oulasvirta huomauttaa.

Yhdenkin kuvakkeen parempi sijoittelu voi kohentaa työn tuottavuutta ja mielekkyyttä. Se voi vaikuttaa myös terveyteen tai uupumukseen. Sormenpään pienet liikkeet heijastuvat niskaan ja hartioihin.

Digitaalisuus alkoi orastaa toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäisiä tietokoneita ohjattiin reikäkorteilla ja komentoriveillä. Maallikolle ne olivat hepreaa.

Siitä lähtien ihmisen ja koneen välistä yhteydenpitoa on kehitetty vaivalloisesti: yrittämällä ja erehtymällä. Se on hidas tie.

Valikot ovat erityisen hankalia myös käyttöliittymien laatijoille.

”Sellainen valikko, jossa on 50 komentoa, voidaan järjestää 10 potenssiin 58 tavalla.” Vaihtoehtojen määrä nousee helposti pilviin.

Oulasvirta kehittää nyt ryhmänsä kanssa käyttöliittymiä turbovaihteella. Hän otti avuksi tietokoneet.

Oulasvirta laatii algoritmeja eli laskentaohjelmia näytön kehittelyyn. Niiden avulla valikko, selain tai matkapuhelimen kosketusnäyttö saavat järjestyksen, joka on mahdollisimman hyvä käyttäjälleen. Laskentaohjelma valitsee vaihtoehdoista parhaan.

Tietokone voisi parantaa myös Mayaa. Se voi esimerkiksi laskea, kuinka pitkään käyttäjä etsii tärkeää komentoa. Sitten se suosittelee komennolle parasta paikkaa.

Isot tietoliikenneyhtiöt ovat kiinnostuneista Oulasvirran huippuryhmästä. Hän on kysytty vieras alan kokouksissa. Tätä luettaessa hän on Piilaaksossa.

Lainalaisuus on selvä: mitä helpompi ja houkuttelevampi liittymä on, sitä paremmin se käy kaupaksi.

Huonolla liittymällä tipahtaa kyydistä, vaikka kuinka olisi muuta osaamista. Nokian pudotus kertoo tästä paljon.

Hakuyhtiö Google järjestää kokeita, joissa tuhannet kuluttajat testaavat erilaisia sivuja. He näkevät ruutuja, joissa ehkä vain yhtä palikkaa on muutettu, eikä sitäkään paljoa. Mittausten lisäksi käyttäjiltä kysytään kokemuksia.

Tiedostot, rakenteet, tulostukset, hallintanapit, tekstityypit, asettelut, kuvakkeet, nimeämiset – kaikki ne vaikuttavat siihen, miltä laite tuntuu.

Jonain päivänä käyttöliittymä voi algoritmien avulla sopeutua sinun omaan tyyliisi, eikä se aika ole enää kaukana.

Mika Ranta / HS
Antti Oulasvirta omassa kirjoitustestissään Aalto-yliopistolla. Hänen sormissaan on kymmeniä heijastavia antureita. Ympärillä on 11 valaisinta. Antureista heijastuva valo erottaa pienimmätkin sormien liikkeet ja tallentaa ne tietokoneelle.
Antti Oulasvirta omassa kirjoitustestissään Aalto-yliopistolla. Hänen sormissaan on kymmeniä heijastavia antureita. Ympärillä on 11 valaisinta. Antureista heijastuva valo erottaa pienimmätkin sormien liikkeet ja tallentaa ne tietokoneelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!